Morgongryta
Med denna gryta får du en bra start på dagen. Den är mättande, nyttig och lite sött. Tillaga den på förhand och dela i portionspåsar. Förvara i frysen och ta fram till frukosten
Förberedelser 20 minuter minuter
Tillagningstid 20 minuter minuter
- 1 msk olivolja
- 6 st vitlöksklyftor pressade
- 2 st gul lök finskuren
- 5 cm ingefära riven
- 400 gr köttfärs vilket som
- 100 gr hjärta (nöt, får, kyckling) malen
- 50 gr lever (nöt, får, kyckling) malen
- 1 tsk gurkmeja
- 2 st sötpotatis (stora) skuren i små kuber
- 2 st rödbetor (eller vilken rotfrukt som helst) skuren i små kuber
- 3 st selleri slantade
- 1 st portabellosvamp finskuren
- 10 dl grönkål skuren i mindre bitar
- 2 msk citronjuice färskpressad
- 1 tsk salt
Stek lök, vitlök och ingefära i olivolja i en stor gryta på medelhög värme tills löken börjar bli genomskinlig
Lägg till köttfärs och organkött och stek tills köttet är inte längre rosa. Krydda med gurkmeja
Lägg till sötpotatis och andra rotfrukter som du tycker om (rödbetor, jordärtskockor) och stek tillsammans med köttet i 5 minuter medan du skär svamp och selleri. Rör om emellanåt
Lägg till portabellosvamp och selleri. Salta. Rör om.
Lägg in grönkål, ett par dl åt gången under omrörning. Häll citronjuice över allt
Lägg locket på och fortsätt steka i 10 minuter till. Rör om då och då
Keyword AIP, grönkål, köttgryta, organkött