books, library, room

bästa självhjälpsboken

När man är sökande eller nedstämd, är det inte ovanligt att man letar efter svar eller hjälp externt. Självhjälpsindustri är enorm och blomstrande. Självhjälpsböcker, självhjälpsguru, självhjälpsvideos, retreats, resor och möten – listan kan göras långt. Härligt att det finns hjälp att få, farligt då det kan få helt oönskade konsekvenser.

För en tid sedan , beslöt sig irländska Marianne Power att testa en självhjälpsbok i månaden i ett år och följa den till punkt och pricka. Med humor och uppfriskande öppenhet återger hon sin historia i sin bok ”Ett bättre jag. Hur självhjälp inte förändrade mitt liv”. Det blev en vacker och berörande berättelse som kan gärna rekommenderas.

Om du inte har tid eller ork att gå genom massor med självhjälpsböcker på egen hand, läs hennes bok, eller ännu enklare, sammanfattning av hennes lärdomar från 12 självhjälpsböcker:

”Var ärlig. Var vänlig. Se det lustiga i det som händer. Träna. Skratta. Ta inte allting så allvarligt. Genomför de svåra samtalen och de svåra uppgifterna. Fly inte. Tala om vad du tycker på ett lugnt, tydligt, respektfullt sätt. Håll inte inne med det. Ingen kan läsa dina tankar. Arbeta hårt och njut av det. Var stolt över det du kan – det är mer än du tror. Lita på dig själv. Våga göra det du drömmer om. Vad är det värsta som kan hända? Det är inte hela världen om du misslyckas. Säg nej. Säg ja. Se det goda i människor, döm de inte. Lyssna, förstå, förlåt. Ha roligt. Ha tålamod. Ingenting varar för evigt. Njut av dagen och njut av människorna i ditt liv. – du är så lyckligt lottad som har dem. Var ödmjuk – du är inte bättre än någon annan och du är inte sämre heller. Vi försöker alla göra vårt bästa. Älska av hela ditt hjärta och lär dig av allting. När livet känns svårt, kom ihåg att det går över och att det mesta egentligen inte spelar så stor roll. Din stund på jorden är så kort, så gör det bästa av den. Sjung, dansa, se på himlen och var tacksam. Om du är fylld av tvivel, så städa och planera – ibland hjälper det att göra något praktiskt när man behöver rensa tankarna. Men det viktigaste av allt: drick en kopp te (eller ett glas vin) och minns detta: Du är bra precis som du är. Det är du verkligen.”

Marianne Powers berättelse om test av 12 självhjälpsböcker

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *