Myshörnan

Varje måndag hittar du ett litet positivt budskap, en rolig eller stimulerande video, ett citat eller en trevlig bild här. Något som kan förhoppningsvis skänka dig lite värme, positivitet och inspiration.
En mysig stund bara för dig själv

”Hur vi spenderar våra dagar är, självklart, hur vi spenderar våra liv” (Annie Dillard)

Hur spenderar du dina dagar?

Vad har du gjort idag som gjorde dig glad, fridfull eller som gav dig energi? Vad har du gjort idag som var meningsfullt för dig?

Låt inte vardagens måste att kapa all din tid och ditt liv.

Vi ställer oftast upp för andras krav, gör det som någon annan vill eller behöver från oss, men sviker oss själva genom att vara frånvarande från våra egna liv. Vi spenderar varje dag, alla dagar på att vara upptagen och glömmer att leva.

”Ingenting är mindre kännetecknande en upptagen man än att verkligen leva; ingen kunskap är svårare än just denna” (Seneca)

Vad händer när vi gör det? Vi märker inte hur livet går förbi… ”Ålderdomen överrumplar de upptagna”, sade Seneca, då de inte märker hur den närmar sig varje dag.

”De upptagnas liv är mycket kort” (Seneca)

Vad kan vi göra för att inte bli överraskade och att inte vakna en dag med enbart en kort återstod av livet kvar? Vi måste fånga dagen och göra det som får oss att känna oss levande, det som är meningsfullt för oss och i våra ögon. Inte i framtiden, inte när barnen blir stora, inte när det blir bättre väder, inte när det blir mindre på jobbet. Utan idag, nu.

”Allt i framtiden vilar i det okända: lev genast!” (Seneca)

Vad kan du göra idag som är meningsfullt för dig, som får dig att känna dig glad, levande, fridfull, som ger dig energi?

”Där kräftorna sjunger” bjuder på en gripande historia om Kya, en 6-årig flicka som blir lämnad av sin familj att överleva ensam i träskområde i North Carolina, i USA kring 1950. Hon växer upp med natur som sin moder. Det är till naturen som hon går för mat, tröst, värme, och trygghet. Trots en våldsam början på barnets liv är boken genomsyrad av kärlek: kärlek till naturen, kärlek till friheten, kärlek mellan en flicka och en pojke, kärlek mellan bror och syster, faderlig kärlek till Kya av den gamle bensinmacksägare, olycklig kärlek, livslång kärlek, kravlös kärlek, kärlek som får en att växa och bli bättre, kärlek som förtar och kärlek som ger.

Boken är ingen ytlig kvinnoroman. Den är djup och välskriven. Du får se människors värsta och bästa sidor. Du fasas över grymheten och värms av godheten som finns i världen. Du bjuds på en riktig naturupplevelse med ändlösa poetiska beskrivningar, romantiska bilder och otroliga naturfakta. Med författarens skicklighet förflyttas du till Kyas lilla båt på en fisketur i en labyrint av mörka vikar, du känner sandens värme under dina tår, du hör fiskmåsarnas skri, du känner vattnets skvättar på din hud och håller andan i möte med djur i vildvuxna skogar. Och på varje sida, i varje rad känner du med och för Kya med varje fiber av din själ.

Här avslutas inte bokens gåvor. Den sista gåvan är författarens historia. Delia Owens är en zoolog som spenderade en del av sitt liv i Afrika kämpandes mot elfenbensjägare. Vet du hur gammal hon var när hon skrev ”Där kräftorna sjunger” – sin allra första roman?  Sextionio (!) år. 

Hur hittar man en ny karriär i åldern då alla andra går i pension och börjar varva ner?

Låt oss inspireras av henne och aldrig sluta utvecklas, aldrig ge upp våra drömmar och aldrig känna oss för gamla för att ge oss ut på nya äventyr.

Delia Owens Author and wildlife scientist Credit: Dawn Marie Tucker Provided by Grace.Vincent@littlebrown.co.uk
Delia Owens (Photo: Little Brown)

Never let anyone tell you you are too old. – Salma Hayek, 54

I’m not trying to make myself look like a girl because I’m not a girl anymore. I’m very happy about being a grown woman. – Sharon Stone, 63

Aging is natural, and that’s going to happen to all of us. I just want to always look like myself, even if that’s an older version of myself. – Halle Berry, 48

If you are a person who smiles a lot, you will have more smile lines. Your wrinkles reflect the roads you have taken, they form the map of your life. – Diane von Furstenberg, 67

Aging is as natural as a baby’s softness and scent. Aging is human evolution in its pure form. – Jamie Lee Curtis, 53

I may be a senior, but so what? I’m still hot. – Betty White, 95

You’re never too old to play. You’re only too old for low-rise jeans. – Ellen DeGeneres, 53

What’s wrong with being 72 or 82 or 92? If God is good enough to give you those years, flaunt them. – Iris Apfel, 96

Now people are always asking me, ”What do you want people to say about you a hundred years from now?” I always say I want them to say, ”Dang, don’t she still look good for her age?” – Dolly Parton, 63

The way I see it, every year can be a brand new journey. Think about it: you get one chance to be 25, 38, 44, 61 and every age before and between. why wouldn’t you want to experience all the wonder in each step on your path? – Oprah Winfrey

Don’t try to be young. Just open your mind. There are so many things I won’t live long enough to find out about, but I’m still curious about them. You know people who are saying, ”I’m going to be 30-oh, what am I going to do?” Well, use that decade! Use them all! – Betty White, 95

(obs, ålder när de sade det, ej faktiska ålder idag)

En rolig video om hur det är att vara 40. För att ge dig ett litet leende

Oroar du dig över vad andra tycker och tänker om dig?

Det gäller att ha humor och se roliga i vardagen. Det gör äkta makar med 16-års erfarenhet och populär Youtube-kanal – Penn och Kim Holderness. Se deras roliga video om sexliv efter många år tillsammans nedan. Sångtexten är oslagbar!

Förklimakteriet och klimakteriet är tuffa för kvinnor och människor omkring dem. Förr i tiden trodde man att klimakteriet var en sjukdom. Glömska och väderspänning nämndes bland vanliga symtom.

I sin roliga TED-talk visar Sandra Tsing Loh hur klimakteriet inte är en sjukdom, utan är en befrielse, som tar dig tillbaka till den person du var innan dina hormoner tog över i tonåren.

… du överger dig själv.

Är det fel att leva för mina barn? – kan du fråga. Är inte barn det viktigaste med livet? Jag vill ge dem hela mig, jag vill offra mitt allt för dem.

Så resonerar Glennon Doyle, författare till bästsäljare ”Otämjbar”:

”De hade övertygat mig om att det bästa sättet för en kvinna att visa kärlek till sin partner, familj och sitt samhälle var att tjäna dem. I min längtan efter att stå till tjänst gjorde jag mig själv och världen en stor otjänst. Jag har sett vad som händer ute i världen och i relationer när kvinnor blir lydiga, tysta, bedövade och små. Osjälviska kvinnor gör samhället praktiskt men det blir inte vackert, sant eller ens ett samhälle. När kvinnor förlorar sig själva förlorar världen sin riktning. Vi behöver inte fler osjälviska kvinnor. Vad vi behöver nu är fler kvinnor som har avgiftat sig själva så tydligt från omvärldens förväntningar att de bara är uppfyllda av sig själva. En kvinna som är uppfylld av sig själv litar tillräckligt på sig själv och känner sig själv tillräckligt för att kunna säga vad som måste göras. Hon låter resten brinna ner.

Jag brände memot om moderskap och martyrskap. Jag bestämde att moderskapets kall är att bli en förebild, inte en martyr. Jag slutade vara en mamma som sakta dog i sina barns namn och blev en ansvarsfull mamma: en som visar sina barn hur man lever fullt ut.

Varje familjemedlem har rätt att vara människa fullt ut: inklusive mig själv.”

Lever du ditt liv som du vill, fullt ut? Eller lever du ditt liv som någon annan vill, för någon annan? Överger du dig själv för dina barn? Fråga dig själv i så fall: ”Är beslutet att fortsätta att svika dig själv verkligen det som dina barn vill att du ska ta?”

”Mödrar har blivit martyrer i sina barns namn sedan tidernas begynnelse. Vi har levt som om hon som utplånar sig själv mest är den som älskar mest. Vi har bestämt att bevisa vår kärlek genom att långsamt sluta existera.

Vilken hemsk börda för ett barn att bära – att veta att de är anledningen till att deras mamma slutade leva. Vilken hemsk börda för våra döttrar att  bära – att veta att om de väljer att bli mödrar, kommer detta även att bli deras öde. För om vi visar dem att martyrskapet är den högsta formen av kärlek är det vad de kommer att eftersträva. I slutändan kommer de att känna en skyldighet att älska lika mycket som deras mödrar älskade. De kommer att tro att de bara har tillåtelse att leva sina liv så fullt ut som deras mödrar tillät sig själva att leva det.

Om vi fortsätter att skicka vidare martyrskapets arv till våra döttrar, när kommer det att ta slut? Vilken kvinna kommer att kunna leva fullt ut?

…När vi kallar martyrskap för kärlek lär vi våra barn att när kärleken börjar, tar livet slut. Det är anledningen till Jungs resonemang: Det finns ingen större börda för ett barn är en förälders olevda liv.

Tänk om kärlek inte innebär processen av att försvinna för sin älskade, utan att träda fram för sin älskade? Tänk om en mammas ansvar är att lära sina barn att kärlek inte låser den älskade ute, utan befriar henne? Tänk om en ansvarfull mamma inte är en som visar sina barn hur man långsamt dör, utan en som förblir vild och levande till den dagen hon dör? Tänk om moderskapets kall inte är att bli en martyr, utan att bli en förebild?”

När en flicka får mens för första gången, sägs det att hon blir en kvinna. Vem blir hon när mensen slutar i klimakteriet? Det undrar Mrs. Hughes i denna roliga föreställning

Är du en kvinna, så är chansen stor att du har spenderat mestadels av ditt liv på att behaga, serva eller ta hand om någon, på att följa en idé om hur Du som dotter, kvinna, hustru och mamma bör vara och agera.

Ingen behöver tvinga oss till det. Det är tusentals år av biologisk programmering som styr, skriver Dr. Louann Brizendine i sin vetenskapsbaserad bok ”The Female Brain”. Våra hormoner och gener gör att vi vill vara till lags, vi vill vara sams med alla, vi vill vara behövda och göra nytta för andra människor. Samhällets förväntningar och tryck gör det inte direkt lättare att revoltera eller åtminstone, stanna av och fundera: är detta jag? vill jag leva så?

Vi är så rädda att göra någon besviken eller missnöjd med oss, att vi hellre sviker oss själva…

I sin bok ”Otämjbar”, beskriver Glennon Doyle sin resa till att bli fri och följa sitt eget hjärta. Här får du ett litet utdrag för att inspireras. Vill du läsa mer, hittar du boken här eller lyssna på den på Storytel här.

”När en kvinna till slut inser att det är omöjligt att behaga hela omvärlden blir hon fri att lära sig hur man lyssnar till sitt eget hjärta.

…borde och borde inte, rätt och fel, ond och god – de orden är inte fria. De är inte ens verkliga. De är bara kulturellt konstruerade, artificiella, föränderliga burar som existerar för att hålla gamla förordningar på plats. Det slog mig att i varje familj, kultur eller religion så är idéerna om vad som är rätt och fel de boskapsskötare, de skällande fårhundar som ser till att människorna förblir kvar i flocken.

Jag bestämde mig för att om jag fortsatte att göra ”rätt” så skulle jag spendera återstoden av mitt liv med att lyda andras anvisningar istället för att följa mina egna. Jag ville ta mina egna beslut som en fri kvinna, lyssna till mitt hjärta och inte till det jag tränats till.

…Jag måste leta efter och lita på min inre röst istället för att leta efter andras bekräftelse. Det räddar mig från att leva någon annans liv” (Glennon Doyle)

Det sistnämnde ”det räddar mig från att leva någon annans liv” är extremt kraftfullt. Kommer du ihåg vad människor ångrar mest när de är döende? Att de inte levde livet som de egentligen ville, utan som någon annan förväntade sig att de gjorde:

I wish I had a courage to live a life true to myself, not the life others expected of me (Bronnie Ware The top five regrets of the dying” )

Lever du ett liv som är sann för dig? Om det saknas något eller om något skaver, om det inte finns plats för Dig i ditt liv, vilket steg kan du ta redan idag för att börja ändra på det?

Här skrev vi om varför yoga är bra för oss, tjejer mitt-i-livet.

Scary Mommy ger oss en till anledning – att lätta på trycket – ett måste för alla mammor 🙂

Håller dina krafter och livslusten att ta slut efter ett år i karantän? Är du en arbetande mamma så är det särskilt tufft för dig.

Nästan 10 mln arbetande mammor i USA led från utbrändhet redan i 2019. Under pandemin ökade dessa siffror. Det är just mammor som tog större delen av ansvar för barn, deras lärande och fritid i hemmets fyra väggar, samtidigt som de behövde fortsätta leverera på sina jobb trots konstanta avbrott. Enligt en amerikansk undersökning, över 56% av mammor som tvingades arbeta hemifrån rapporterade situationen att vara ohållbar. Som resultat, valde fyra gånger fler kvinnor än män att gå ner i arbetstid eller avslutade sin anställning helt och hållet. Samma trender rapporterades i Europa. I Tyskland påverkades arbetande mammor av pandemin två gånger mer än pappor. I England, 47% fler kvinnor än män förlorade sina jobb eller slutade själv redan efter första lockdown år 2020, oftast pga ökad behov av barnomsorg. Att arbeta hemifrån hade kraftig påverkan på mammornas välmående och 90% av undersökta rapporterade sämre mental hälsa. Kvinnor står sedan många år för en större del av hem- och omsorgsarbetet. Detta mönstret riskerar förstärkas nu när fler barn är hemma från skolan och äldre behöver mer omsorg, säger även svenska Jämstalldhetsmyndigheten.

Covid-19 kan ha en långvarig påverkan på jämställdhet och tillintetgöra tidigare progress enligt en Europeisk undersökning. FN drar samma slutsats i detta dokument.

Så här ser varje dag ut för många arbetande mammor (se video nedan). Är du en av dem, stor kram på dig.

if you havent grown by 50 | Happy birthday quotes funny, Happy birthday quotes for friends, Birthday humor

Om du inte har vuxit upp före 50, då behöver du inte göra det heller!

Library of turning 50 woman banner black and white download png files ▻▻▻ Clipart Art 2019

Oroa dig inte om åldrande. Vår ålder är helt enkelt ett antal år som världen har njutit av oss.

Det kanske är sant att livet börjar vid 50… men allt annat börjar slitas ut, ramla ut och bredas ut.

Jag har naturlig skönhet, men tiden gör onaturliga saker med den.

Funny Quotes Humor On Aging. QuotesGram

Var står det att vi måste agera i enlighet med vår ålder? Så länge som det gör mig glad och skadar ingen, ska jag agera i enlighet med vilken ålder jag vill!

Funny Aging Quotes (Page 7) - Line.17QQ.com

Jag har bestämt mig att åldras oelegant.

84 Girlfriends unlimited ideas | art impressions, art impressions stamps, funny cards

Att bli äldre är oundvikligt. Att åldras är valfritt.

Funny Quotes About Aging Gracefully

Tänk inte på det som vallningar. Tänk på det som om det vore ditt inre barn som lekte med tändstickor.

Funny Quotes About Aging. QuotesGram

Jag nådde den åldern då min hjärna bytte från ”du borde inte säga det” till ”vad f.n, låt oss se vad som händer”

Senior Citizen Humor - Bing Images | Old age quotes, Old age humor, Senior humor

Ju äldre vi blir, desto mer vi pratar med oss själva. Det betyder inte att vi är galna. Vi bara bryr oss inte längre om vad andra har att säga.

Quotes About Friends Getting Better with Age (Page 6) - Line.17QQ.com

Om saker och ting blir bättre med ålder, då är jag nära att vara magnifik!

Vad än du längtar efter i livet, ge det till dina vänner, kollegor, käraste och närmaste.

Om du längtar efter mer stöd, stödja andra.

Om du längtar efter mer uppskattning, uppskatta andra.

Om du längtar efter mer kärlek och acceptans, älska och acceptera andra.

Om du längtar efter att bli uppmärksammad, uppmärksamma andra.

Om du längtar efter att bli firad, fira andra.

Om du längtar efter mer förståelse, förstå andra.

Varför? För att det du ger andra, ger på ett öppet och varmt sätt utan att förvänta dig att få något i gengäld, det får du tillbaka. Vad än du ger andra, det får du själv.

I slutända, våra livs värde bedöms inte utifrån vad vi uppnår själv, utan utifrån det vi delar med oss av, ger och bidrar till andra.

(utdrag från Marie Forleo ”Allt går att lösa”)

Sikta högre. Sikta så högt som du vågar drömma och ta lite till.

Det spelar ingen roll om du inte lyckas. Du kommer mycket längre än andra, bara genom att ha siktat, att ha försökt, att ha drömt och vågat.

”If you aim at what you can hit, you’ll likely get there every time: never any higher, never any bigger, never any better. But if you aim far above your own head, even when you fail you’ll fly so much higher than you can imagine.” (from ”Girl, stop apologizing” by Rachel Hollis)

girl, park, sports

En av fördelar med att bli medelålders är att man slutar bry sig om vad andra tycker och tänker. Äntligen! Karen Morgan (55 år gammal) ger dig många roliga exempel på detta

Så många av oss nedvärderar oss själva. Dagligen. Konstant.

Jag är för fet. Jag är för ful. Jag har för många rynkor. Jag är tråkig. Jag är lat. Jag borde leka mer med mina barn. Jag är dålig hustru. Jag har inte uppnått något. Jag borde vara mer som hon. Listan av otillräckligheter som vi ser kan fortsättas i oändlighet.

Men varför gör vi så mot oss själva? Dessa tankar får oss inte att förändras och bli bättre. De får oss enbart att må dåligt, stänga ner oss och gömma oss från omvärlden.

Varför hindrar vi oss aktivt från att bli de bästa vi kan vara, från att leva och njuta? Varför torterar vi oss så?

”Does it make you feel better about yourself? Does it make you kinder to people when you live in a state of misery, in the state of, ”I’m too fat. I’, too thin. I’m too young. I’m too old. I’m too…”? How is it making you feel? It’s making you feel like crap.

Nobody is living in a place of not enough and happy about it.  Nobody is inspired and making great choices and enthusiastic and excited for every day while they are living in a state of not enough.

The amazing thing is that this is all perception. It’s all what you belive to be true. And you get to decide what you believe.” (from ”Girl, stop apologizing” by Rachel Hollis)

Vi måste inse att vi har kontroll över våra tankar. Vi kan förändra historier vi berättar om oss själva.

Vi bestämmer vad vi ska tro.

Ta tillbaka ditt liv. Kämpa emot lögner, nedvärderande och skadande tankar som snurrar i ditt huvud. Ta kontrollen över ditt huvud och över ditt liv. Du är inte dina tankar. Välj vad du berättar om dig själv. Välj vad du ska tro.

woman, bench, stand by

Vill du göra en förändring i ditt liv? Vill du prata med din chef om din lön eller nästa steg i din karriär? Vill du kunna säga ifrån en mobbare på jobbet eller äntligen våga lyfta upp din idé på ett morgonmöte? Kanske finns det någon inspirerande person som du har beundrat i åratal, men har aldrig vågat tilltala? Eller en träningsform som du har funderat på men inte testat? Är du sugen på att ändra din frisyr eller klädstil? Eller kanske införa en ny middagstradition hemma? Vill du säga till din make vad du egentligen vill eller förbättra en relation med din mamma?

Gör det idag. Om inte idag, när då? Du vet att om du senarelägger det så blir det inte gjort. Du har redan testat det. Så testa något nytt idag. Gör en sak som du har funderat på länge men inte hunnit/orkat/vågat göra än. Och se vart det tar dig.    

”I was living my entire life waiting for a moment to be special enough for me to look, feel, and act my best, and the truth is, you don’t need a special moment, or any reason at all, to do that. If not now, then when?

…You could spend forever planning out your someday when right now, today, this second, this is all you’ve got. Someday isn’t guaranteed!

So stop waiting for someday; someday is a myth. Don’t wait to have the time; start planning to make the time.” (from ”Girl, stop apologizing” by Rachel Hollis)

town sign, place name sign, board

Vill du fara på en resa, en andlig och fysisk upptäcktsfärd som får dig att inse de viktigaste sanningarna om dig själv, människor och livet? Om du inte har möjlighet att göra det just nu, läs Cheryl Strayeds ”Vild” som tar dig på ett precis sådant äventyr.

Efter att ha förlorat sin mamma till cancer, tappar Cheryl sig själv. En 100-dagars vandring på Pacific Crest Trail genom Californias öknen och berg samt Oregons regndränkta skogar. Hon genomhärdar fysisk och mental utmaning, hamnar i olika strapatser, men möter också mänsklig vänlighet och godhet. Hon sover under bar himmel och vaknar för att skåda soluppgång, hon ligger ensam och rädd i sin tält eller läser med pannlampa på i mysighet av nattens mörker. Hon badar skrikande av glädje i kalla strömmar med nya vänner, har möte med vilda djur och förundras av naturens storhet.

Hennes fötter blöder, hon stinker och lider. Hon skrattar och sjunger. Hon älskar hela världen och upplever djup tacksamhet.

En underbar bok som du kan hitta här på engelska och här på svenska. E-bok finns på Storytel och Bokus.  Den finns även som film med Reese Witherspoon att hyra på Apple TV.

Några citat från boken. Observera hur nästan alla kan överföras till vårt vanliga vardagliga liv (I fet stil det som resonerar mest med mig):

 • ”I’d been in the wilderness for thirty-eight days and by then I’d come to know that anything could happen and everything would
 • “Each day on the trail was the only possible preparation for the one that followed. And sometimes even the day before didn’t prepare me for what would happen next”
 • “I knew that if I allowed fear to overtake me, my journey was doomed. Fear, to a great extent, is born of a story we tell ourselves, and so I chose to tell myself a different story from the one women are told. I decided I was safe. I was strong. I was brave. Nothing could vanquish me. Insisting on this story was a form of mind control, but for the most part, it worked. Every time I heard a sound of unknown origin or felt something horrible cohering in my imagination, I pushed it away. I simply did not let myself become afraid. Fear begets fear. Power begets power. I willed myself to beget power. And it wasn’t long before I actually wasn’t afraid.”
 • “The thing about hiking the Pacific Crest Trail, the thing that was so profound to me that summer – and yet also, like most things, so very simple – was how few choices I had and how often I had to do the thing I least wanted to do . How there was no escape or denial. No numbing it down  with a martini or covering it up with a roll in the hay.”
 • “I was amazed that what I needed to survive could be carried on my back. And, most surprising of all, that I could carry it. That I could bear the unbearable.  This realisation about my physical, material life couldn’t help but spill over into the emotional and spiritual realm. That my complicated life could be made so simple was astounding. It had begun to occur to me that that perhaps it was okay that I hadn’t spent my days on the trail pondering the sorrows of my life, that perhaps by being forced to focus on my physical suffering some of my emotional suffering would fade away.”
 • “…I saw the power of darkness. Saw that, in fact, I had strayed and that I was a stray and that from the wild places my straying had brought me, I knew things I couldn’t have know before”
 • “I simply made a leap of faith and pushed on in the direction where I’d never been”
 • “I’m a slow walker, but I never walk back” (Abraham Lincoln)

När du blir lite glömsk och försöker öppna din bil, bara för att inse att den är någon annans. Av en annan märke. Med en förare inne…

Har du tid, så hittar du Karen Mills hela föreställning här nedan (38 min)

Midlife SHINE – en hemsida för oss, tjejer och kvinnor mitt-i-livet. Här kan man lätta på trycket, prata med andra kvinnor i samma situation, få användbara tips och en säker plats att hänga på.

Prenumerera på nyheter här

"Your body is precious. It is your vehicle for awakening. Treat it with care." ~Buddha

Get