mountains, canada, girl

Lever du livet som du vill eller som någon annan förväntar sig att du gör?

Är du en kvinna, så är chansen stor att du har spenderat mestadels av ditt liv på att behaga, serva eller ta hand om någon, på att följa en idé om hur Du som dotter, kvinna, hustru och mamma bör vara och agera.

Ingen behöver tvinga oss till det. Det är tusentals år av biologisk programmering som styr, skriver Dr. Louann Brizendine i sin vetenskapsbaserad bok ”The Female Brain”. Våra hormoner och gener gör att vi vill vara till lags, vi vill vara sams med alla, vi vill vara behövda och göra nytta för andra människor. Samhällets förväntningar och tryck gör det inte direkt lättare att revoltera eller åtminstone, stanna av och fundera: är detta jag? vill jag leva så?

Vi är så rädda att göra någon besviken eller missnöjd med oss, att vi hellre sviker oss själva…

I sin bok ”Otämjbar”, beskriver Glennon Doyle sin resa till att bli fri och följa sitt eget hjärta. Här får du ett litet utdrag för att inspireras. Vill du läsa mer, hittar du boken här eller lyssna på den på Storytel här.

”När en kvinna till slut inser att det är omöjligt att behaga hela omvärlden blir hon fri att lära sig hur man lyssnar till sitt eget hjärta.

…borde och borde inte, rätt och fel, ond och god – de orden är inte fria. De är inte ens verkliga. De är bara kulturellt konstruerade, artificiella, föränderliga burar som existerar för att hålla gamla förordningar på plats. Det slog mig att i varje familj, kultur eller religion så är idéerna om vad som är rätt och fel de boskapsskötare, de skällande fårhundar som ser till att människorna förblir kvar i flocken.

Jag bestämde mig för att om jag fortsatte att göra ”rätt” så skulle jag spendera återstoden av mitt liv med att lyda andras anvisningar istället för att följa mina egna. Jag ville ta mina egna beslut som en fri kvinna, lyssna till mitt hjärta och inte till det jag tränats till.

…Jag måste leta efter och lita på min inre röst istället för att leta efter andras bekräftelse. Det räddar mig från att leva någon annans liv” (Glennon Doyle)

Det sistnämnde ”det räddar mig från att leva någon annans liv” är extremt kraftfullt. Kommer du ihåg vad människor ångrar mest när de är döende? Att de inte levde livet som de egentligen ville, utan som någon annan förväntade sig att de gjorde:

I wish I had a courage to live a life true to myself, not the life others expected of me (Bronnie Ware The top five regrets of the dying” )

Lever du ett liv som är sann för dig? Om det saknas något eller om något skaver, om det inte finns plats för Dig i ditt liv, vilket steg kan du ta redan idag för att börja ändra på det?

2 reaktioner på ”Lever du livet som du vill eller som någon annan förväntar sig att du gör?”

  1. Pingback: Lever du ditt liv för dina barn? Då händer detta med dig | Midlife SHINE

  2. Pingback: Din inre mobbare | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *