coaching och samtalsterapi

Din inre mobbare och hur att bli av med henne

Psykologer kallar det för inre kritiker, men jag föredrar uttrycket inre mobbare. För att den inre rösten som finns hos oss, kvinnor, är inte en resonabel vis kritiker som vill hjälpa en att bli bättre. Det är en mobbare som trycker ner dig och slår till igen och igen utan att ge dig en chans att resa upp dig. Ibland väljer den nya ord, ibland nya område att slå på, men alltid lika obarmhärtigt, förrädiskt, elakt. Den vill inte att du blir bättre, den vill bara skada dig.

Ju mer den skadar dig, desto större Stockholms syndrom utvecklar du och börjar identifiera med din förgripare. Du börjar tycka att inre mobbaren har rätt, att du visst år så dåligt och borde bli bättre. Och du börjar hjälpa mobbaren att piska på dig själv.

Hur vet du om du har en inre mobbare?

Här är några symtom:

  1. Du är besviken/irriterad/arg på dig själv för att du inte når upp till dina eller någon annans förväntningar gällande din kropp, karriär, pengar eller relationer.
  2. Du känner att du aldrig åstadkommer tillräckligt oavsett hur mycket du gör.
  3. Du tvingar dig själv att saga ja även när du inte har energi eller tid att ge.
  4. Du tänker och oroar dig för mycket över framtiden, andra människors problem, eller allt som skulle kunna gå fel.
  5. Du saboterar dig själv ständigt genom att äta/dricka/arbeta för mycket, träffa fel människor eller annat.
  6. Du gör allt själv och känner dig stressad, arg på andra och som om hela världen vilade på dina axlar.

Vi kvinnor ofta tror att vårt värde kommer inte från att vara, utan från att göra. Göra något för någon annan. Inget konstigt med det, vi är biologiskt programmerade så, våra hormoner och hjärnor styr oss att göra det (vi gick genom det i detta inlägg). Problemet är att allt är mer eller mindre möjligt i ett modernt samhälle, i det landet och den tiden vi lever i. Vi kan göra vad som helst. Och det får oss att känna att vi måste göra ALLTING. Men det är en omöjlig standard, en omöjlig ideal att uppnå. Vad gör vi då? Vi tar fram piskan och kallar på vår inre mobbare.

One of the most prevelant reasons women are unhappy, unfulfilled, stressed out and not having the relationships or life they desire, is the mental and emotional abuse suffered at their own hands through their own self-destructive thoughts and self-sabotaging choices. (Amy Ahlers & Christine Arylo)

Olika sorter av inre mobbare

Inre mobbare kommer i olika skepnad. Nedan nämns några av de vanligast förekommande. Se hela listan i en bok ”Reform your inner mean girl: 7 steps to stop bullying yourself and start loving yourself” av Amy Ahlers och Christine Arylo (finns också på Storytel här).

  1. The Achievement Junkie.
    Oavsett hur mycket du uppnår, låter hon dig aldrig att stanna av eller fira framgångar, utan driver dig vidare till nästa projekt, och nästa, och nästa. Hon får dig att tro att det finns en mållinje och där och då ska du kunna vila. Hon sätter omöjliga mål och tvingar dig att pressa allt vad du kan för att nå dem. Problemet är att det är omöjligt, för att målet flyttas ständigt framåt. Så hur du än försöker, känner du aldrig att du gör tillräckligt. Hon blir missnöjd med dig ”Du är inte framme än!” ”Du arbetar inte tillräckligt hårt!”. Själv är hon är fullständigt beroende av extern bekräftelse, andras beröm och validering.
  2. The Comparison queen
    Hon utvärderar ditt liv utifrån var hon tycker att du borde har varit, kunde har varit eller har varit. Hon är ointresserad av vad som skulle göra dig lycklig, hon vill bara veta hur du ligger till i förhållande till andra människor. Hon jämför dig (din kropp, din framgång, din karriär, dina barns framgångar) med hur andra har det hela tiden. Och ofta tycker hon att andra är eller har det bättre, vilket får dig att känna dig underlägsen andra, och må skit om dig själv.
  3. Doing addict
    Denna är kusin till ”Achievement Junkie”. Skillnaden är att denna bryr sig inte om några mål. Hon är obekväm med att bara vara och göra ingenting, så hon tvingar dig att ständigt göra något. Det spelar inte roll vad, det kan vara helt onödiga saker eller det som något annan kunde har gjort, eller något som du redan har gjort men hon tycker att du kan göra bättre. Hon tycker att värde finns i att göra, och att allt är lika viktigt. Den enda gången hon låter dig stanna av är om du är sjuk eller vid någon katastrof.
  4. Drama queen
    Denna är helt besatt av andra människor, deras problem, samt deras relation mot dig. Hon ser problem överallt. Hon är helt övertygat om att andra tänker på och pratar om dig hela tiden. Hon hittar på dialog i huvudet och föreställer hur andra ser på dig eller vad de säger om dig. Hon tror att alla är ute efter att skada dig och försöker skydda dig genom att göra dig misstänksam, sårad, stängd och aggressiv.
  5. Fixer and rescuer
    Hon tvingar dig att spendera all din tid och energi på att hjälpa andra. Hon tvingar dig att ignorera dina behov och problem för andras skull. Hon tycker att ingen klarar andras problem bättre än du och att det är ditt ansvar att hjälpa dem. Det hon gör i verkligheten, är att få dig att ignorera den personen som behöver din uppmärksamhet mest – Dig. Hon vill inte att du tar hand om ditt eget liv.
  6. Good girl
    Denna vill vara till lags. Hon är fruktansvärt rädd att ingen ska tycka om henne. Hon har tusentals regler om hur en ”good girl” ska vara och uppföra sig (inkl. inte bråka, att offra sig själv för andras bästa, att inte klaga). Hon har absolut inga hälsosamma gränser och tvingar dig att offra allt du har – din hälsa, tid, ork, energi, pengar för att hon tycker att så gör en bra flicka.
  7. The perfectionist
    Denna är superkritisk och hård mot dig. Hon bedömer dig, anklagar dig och pekar på allt du gör fel, kunde göra bättre och som inte når upp till hennes omöjligt höga standarder. Hon är obsessiv, oroar sig över små detaljer och övergör allt även om ingen bryr sig. Om du har en fest, ska hon tvinga dig städa i timmar innan, och på kalaset ska du få gå runt och plocka undan istället för att ha roligt. Om hon inte hittar något att kritisera hos dig, ska hon hitta något hos andra.

Vilken inre mobbare har du? Ta en gratis test här för att få veta det.

Hur att hantera din inre mobbare

Så vad att göra om du har en eller en hel flock av inre mobbare? Enligt coach Andrea Owen, författare bakom boken ”How to stop feeling like shit”, har Du två val:

Val 1: Låt din inre mobbare styra dig, köp allt som hon säger till dig och fortsätt att må skit.

Val 2: Lär dig hantera henne.

När vi låter våra inre kritiker styra våra liv, gissa vad vi missar? ALLT. (Andrea Owen)

Tyvärr kan du aldrig bli av med din inre mobbare. Ingen är fri från självkritik. Det du kan göra är att se till att självkritik inte omvandlas till ett plågsamt monster som torterar dig dagligen.

Ta följande steg:

  1. Identifiera din inre mobbare (kolla listan ovan). Lär känna henne. Ge henne ett namn (kom ihåg CAST-tekniken som vi skrev om här). Detta hjälper dig att särskilja mellan Dig och Mobbaren, och känna igen när hon dyker upp (steg 2)

För att identifiera henne, använd gratis test här eller svara på dessa enkla frågor:

  • I vilket eller vilka område av ditt liv är du hårdast mot dig själv? (relationer, kropp/utseende, arbete, föräldraskapet, det förflutna, de framtida)
  • Vad säger din inre mobbare till dig?

    Det kan vara jobbigt att tänka på alla elakheter som hon brukar välla ur sig. Men det är viktigt att du gör det så att du ska i framtiden kunna känna igen och avfärda dem.

2. Analysera hennes påstående. Är de sanna? Hur kan du veta säkert att de är sanna? Vilka bevis har du att det hon säger är sant? Se 2 tekniker som vi skrev om här för hjälp med detta steg

3. Känn igen mobbaren när hon kommer på besök igen. När du plötsligt hör en bekant självkritisk tanke i huvudet, stanna av, och kom ihåg att det är din inre mobbare som har vaknat.  På detta sätt låter du inte henne ta över din hjärna och börja förgifta dig med sina elakheter i smyg, utan fångar henne på en gång.

Start noticing when she shows up and tries to hijack your mind, body and reactions. Instead of being a victim to the negative self-talk or the fear producing feelings or the sabotaging reactions, or thinking that this is just who you are and how you work, stop and realize that you are under “Inner Mean Girl Attack.” (Amy Ahlers & Christine Arylo)

4. Ignorera henne. Du vet vad hon ska säga. Du har hört det förr. Använd “Talk to the hand”- principen. Du behöver inte kämpa emot, förklara något till henne, försvara dig. Du behöver inte heller bli sårad av det hon säger. Ta inte till dig det. Kom ihåg att hon är en mobbare och hon vill bara skada. Hon vill inte hjälpa dig, hon har inget vettigt att säga. Låt orden som dyker upp i ditt huvud flyta iväg och disintegrera i intet. Om det hjälper, le eller skratta åt dem (se övningar 3 och 4 här).

Med dessa fyra steg får du din inre mobbare bort från förarsätet, tar kontroll över dina tankar och ditt välmående, och kan börja andas och njuta av livet igen.

OBS! Kom ihåg att hon kommer tillbaka. Var beredd att känna igen och stanna av henne, samt visa vart hon ska:

1 reaktion på ”Din inre mobbare och hur att bli av med henne”

  1. Pingback: Kvinnor: Varför plågar vi oss själva och hur att sluta med det? | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *