Vänta, vänta, vad menar du att medelålderskris inte existerar? Det är ju forskare som har sagt att det finns, redan 1965,[1] och inte bara bland människor utan även bland apor! Andra forskare har bekräftat och populariserat uttrycket i ett försök att förklara varför så många män flippade ut runt 50-års ålder och gav sig ut på farliga äventyr, vänsterprasslande och sportbilar.
Jo, det var då. Dagens forskare ifrågasätter om medelålderskris finns.[2, 3] Vissa säger att det är ingen kris, utan att det är helt enkelt tufft att vara mitt i livet med tanke på alla krav, ansvar för jobb, familj, osv. Andra påminner om att hela livet går som vågor med toppar och dalar, och att vissa dalar bara råkar vara djupare än andra, utan att behöva kallas för kris. Tredje påstår att medelålderskris har ingenting med ålder att göra, utan med det faktumet att människor krisar då och då, särskilt vi, kvinnor. Låt mig stanna här en stund.
Det är alltså vetenskapligt bevisat att det är vanligt för kvinnor att genomgå kris eller depression efter stora livshändelse.[4] Med tanke på att hela medelålder är fylld av stora livshändelse (barnafödande, barnutflyttande, skillsmässa, någons bortgång, osv.) förväntas vi kvinnor att krisa i ett par decennier. Och det är inget konstigt med det. Och det ska inte kallas för medelålderskris heller. Det bara råkar infalla under vår medelålder.
Wow… OK… Så oavsett om medelålderskris finns eller inte, förväntas jag som kvinna må som skit i 20 år av mitt liv.
Wikipedia förvarnar mig om att under denna period ska jag få uppleva livsrelaterad oro, nedstämdhet, uppgivenhet, rastlöshet eller ångest. Psykologisktvetande.se talar om för mig att jag ska börja förlora attraktivitet och vitalitet hos min kropp, börjar öka i vikt och uppleva allt sämre välbefinnande. Jag ska dessutom gå in i förklimakteriet med tillhörande hormonell berg-och-dalbana. Det ska i sin tur deprimera min partner och kasta honom i respektive medelålderskris och impotens (se källan här).
Och det är kanske inte så konstigt, med tanke på hur det är att vara mitt-i-livet som kvinna?
Författare av “The new midlife crisis” Ada Calhoun går genom allt som stressar en modern kvinna och finner inget konstigt i det att varje och varannan medelålders kvinna uppger att befinna sig mitt i ålderskrisen. Hon skriver:
Mitt-i-livet är när du förväntas ta hand om alla andra, samtidigt som du är som tröttast du har någonsin varit.
Insiktsfulla Patricia Katz i hennes TED talk lägger till:
Mitt-i-livet handlar inte bara om att man har gått upp i vikt eller om att gravitationen har påverkat ens utseende, utan också om att man plötsligt överväldgas av alla omötta förväntningar och dagliga måste.
Ada Calhon framhäver det ännu kraftigare:
Plötsligt inser du att du närmar dig 50. När du tittar tillbaka, så ser du bara spökar av liv som du kunde har levt
Forskare försöker trösta oss med att medelålderskris ska ta slut. Det är nämligen bevisat att vårt livs lyckokänsla är utformad som en U-kurva: vi är lyckligast när vi är 20, miserabla mitt i livet, och bättre på äldre dagar igen.[5, 6]
Finn glädje i det, min medelålders väninna, du ska må bättre igen efter 60-års ålder, dvs om du överlever till dess och inte drar på dig några hemska åkommor. Det är bara sätta dig fint på rumpan och vänta i 20 år, det kan inte vara så svårt, eller? Kom ihåg att människor i andra delar av världen lider av riktiga problem som fattigdom, krig, svält, så sitt tyst och var nöjd och tacksam för det du har.
Och jag är tacksam. Det är jag. Och jag är fullständigt medveten om att mitt-i-livet krisen är lyx av höginkomstländer. Men jag bor i ett höginkomstland, där jag har alla förutsättningar för att vara lycklig, ändå är jag mitt-i-livet och mår dåligt. Och jag vägrar acceptera att jag måste fortsätta i detta mentala och fysiska tillstånd i 20 år till, bara för att forskare säger att det är normalt, eller för att det är ett lyxproblem som få på denna planet får uppleva.
I sin bok ”The Happiness Curve” beklagar Professor Jonathan Rauch att medelålderskris fick dåligt rykte och massor med stereotyper (du vet, sådana om sportbilar och vänsterprasslande). Det leder till att de drabbade känner skam och isolerar sig. Även om vi vet att lyckan och livet ska återgå till det normala när man har lämnat medelåldern och därmed den lägsta delen av U-kurvan, är det viktigt att vi hjälper och vägleder varandra bättre under medelålder och under krisen, enligt Professor Rauch. Han utmanar att var och en av oss börjar göra något för sig själv, sina vänner och andra med detsamma.
Så vad ska vi göra? Ska vi köra receptet från 70-talet med sportbilar och nya romanser? Tja, passar det dig, kör hårt. Passar det inte, häng kvar här på Midlife SHINE, så hittar vi andra alternativ tillsammans.
Skriv gärna dina tips, berätta om hur du kämpar för att ta dig genom medelålder och mitt-i-livet fasen, läs vad andra har att säga, hämta och ge andra kärlek, värme och stöd.
Ingen av oss är expert, och ingen av oss har alla svar. Men tillsammans är vi starka.
Tjejer som ska stråla mitt-i-livet. Midlife SHINE gänget.
References
1. Jaques E: Death and the mid-life crisis. Int J Psychoanal 1965, 46(4):502-514.
2. Galambos NL, Krahn HJ, Johnson MD, Lachman ME: The U Shape of Happiness Across the Life Course: Expanding the Discussion. Perspect Psychol Sci 2020, 15(4):898-912.
3. Whitbourne SK, Lewis TR, Schwartz SJ: Meaning in Life and Subjective Well-Being Across Adult Age Groups. In: Annual Convention of the American Psychological Association. Toronto CA; 2015.
4. Moustafa AA, Crouse JJ, Herzallah MM, Salama M, Mohamed W, Misiak B, Frydecka D, Al-Dosari NF, Megreya AM, Mattock K: Depression Following Major Life Transitions in Women: A Review and Theory. Psychol Rep 2020, 123(5):1501-1517.
5. Blanchflower DG, Oswald AJ: Is well-being U-shaped over the life cycle? Soc Sci Med 2008, 66(8):1733-1749.
6. Graham C, Ruiz Pozuelo J: Happiness, stress, and age: how the U curve varies across people and places. . J Popul Econ 2017, 30:225-264.
Pingback: Yoga – en medelålders klyscha eller ett effektivt botemedel? – Midlife SHINE
Pingback: Förklimakteriet – varför hatar naturen kvinnor? – Midlife SHINE
Pingback: Varför krisar jag när jag inte har någon anledning att göra det? – Midlife SHINE
Pingback: Det spelar roll hur du ser ut | Midlife SHINE
Pingback: Så lyckas du med en livsstilsförändring | Midlife SHINE