Vad ska jag göra åt mitt-i-livet krisen?

Jaha, så du vill ha tips och köra igång? Bra! Jag med!

Jag måste vara ärlig dock, vi löser inte allt med detsamma. Det finns hur många tips som helst, och inget av de är en quick-fix. Vi ska gå genom de ett och ett, och så får du och jag se vad som passar var och en av oss.

Här är ett tips för att få oss igång.

I hennes TED-talk om hur att bota medelålders nedstämdhet, säger Patricia Katz att vi måste hitta ett nytt intresse, något som ger oss energi, något som skulle kunna ”rekindle a spark”, dvs få oss att bli nyfikna på livet och börja stråla igen.  

”Explore: what are you curious about? What is it that is intriguing you? What is calling you? Pay attention and think: what gives you energy, what takes energy. When you find something that gives you energy, go for it. It will change your life”.

Samma budskap har Rita Wilson och många andra, inklusive existentiella filosofer:

”… to regain our composure and mental strength, …we must find new sources of meaning, more fundamental definitions of identity and purpose, more useful principles for relating to the world” (Mark Manson)

OK, det blir lätt eller hur? Vi behöver bara hitta en ny mening med livet. Great. Då kör vi, eller?

Nja, lösningen kanske inte behöver vara så överväldigande eller så omfattande. Låt oss ta ett steg i taget. Enligt principer av samtalsterapi, ska man arbeta med konkreta och avgränsade mål. Det rekommenderas att man börjar med ett område där obalansen är störst. När det är löst, och med lite tur, kan allt annat falla på plats automatiskt.

Här ska jag publicera några övningar som kan hjälpa oss att göra det. Känner du till några andra, skicka gärna dem till mig, så laddar jag upp dem, alternativt, starta en tråd i forumet och dela med dig av dina tips där.

Du kanske undrar: varför ska jag kämpa? Mitt-i-livet krisen tar ju slut om 10-20 år av sig själv enligt U-kurvan.  Vill du inte, behöver du inte göra något åt den. Då är denna hemsida inte för dig och låt oss ta respektfull farväl från varandra.

Du som är villig att hänga med mig på denna quest genom mitt-i-livet perioden eller krisen eller vad den nu är för fas, låt mig inspirera dig innan vi påbörjar vår resa: medelålders kris kan göra dig till en bättre människa. Läs mer om det här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *