whale, pink, sea

Förklimakteriet – varför hatar naturen kvinnor?

Du är född kvinna och du är 40+. Du har nästan glömt bort tonårens plågsamma mens. Du har lämnat bakom dig dränerande kamp mot infertilitet. Din onda endometrios har lugnat ner sig. Du kanske har till och med klarat av och lämnat bakom dig smärtans Holy Trinity 1) graviditet med foglossning, 2) 36-timmar lång livshotande förlossning, och 3) tårfylld amning med blödande bröst.

Du tror att du kan slutligen börja återhämta dig fysiskt efter alla dessa fertila år. Du kanske har börjat träna, ryggen har börjat bli bättre, barnen har blivit större och du kan slutligen börja sova lite mer.

Men vad är det? Du vaknar natt efter natt i en vattenpöl av egen svett. Grattis! Du har kommit till en ny helvettesperiod i din kvinnokropp: förklimakteriet heter det. Den kännetecknas av flera år av hormonell disballans och leder till klimakteriet med alla dess härliga symtom.

Det är naturens sista present till dig kvinna. Och det är ingen liten en – den ska vara i 10-15 år. I genomsnitt. Den kan alltså vara ännu längre…

screaming, surprised, smiley

Jajaja, jag vet att det finns fördelar med att vara en kvinna och det är inte alls så hemskt att vara en kvinna i Sverige. Jag vet också att livet efter klimakteriet är superhärligt (tänk bara på att dina bröst ska aldrig ömma igen – bara det är värt det!). Men innan jag blir så där överpositiv och kallar dig, min medsyster, till att glädja oss åt vår kvinnliga styrka och överlevnadsförmåga, låt mig först sura lite över det faktumet att efter 40 händer det oåterkalleliga förändringar i våra kroppar.

Hemska fakta om förklimakteriet först

Det är välkänt och vetenskapligt bevisat att de flesta kvinnor får flera fysiska och mentala bekymmer under medelålder, inkl. irritation, depressivt tillstånd, sömnsvårigheter, trötthet, huvudvärk, ont i muskler, skelettet, och lederna.[1] Redan vid förklimakteriet rapporterar 40% av kvinnor fem eller fler obehagliga symtom, och siffran ökar kraftigt vid och efter klimakteriet.[2]

Antal av symtom att välja ifrån är stor – 34 stycken enligt vissa källor. Här är ett smakprov:

Fysiska symptom:

– Mensrubbningar och mensförändringar
– sömnrubbningar och sömnsvårigheter
– huvudvärk
– finnar
– rynkor
– torrhet i slemhinnor
– förändring i sexlusten
– viktuppgång
– håravfall
– yrsel
– oönskad hårväxt (dvs där man inte vill att håret ska växa)
– ansamling av vatten, man blir svullen
– hjärtklappning
– torr hud
– vallningar
– nattsvettningar
– kroppslig odör
– urinvägsbesvär

Emotionella och mentala symtom av förklimakteriet:

– oro
– förlust av korttidsminne
– fuzzy thinking
– svårt att göra flera saker samtidigt
– trötthet
– humörsvängningar
– koncentrationssvårigheter
– ilska
– irritation
– depression
– raseri
– man känner sig överväldigad
– uppe i varv
– lätt för att gråta

WTF, Naturen?! Har vi inte lidit tillräckligt i våra kvinnokroppar? Vad är detta – din version att ”go out with a bang”?

Naturens ursäkt

”Lugnt”, – säger Naturen och ler uppmuntrande:

”Klimakteriet är en väldigt speciell present från mig till dig. Det är bara människokvinnor och några sorter valar som går genom klimakteriet. Bara 5 av miljoner species som jag har skapat. Känn dig hedrad och utvald.”

”Klimakteriet betyder inte att du är gammal. Den inträffar inte pga att din kropp har åldrats och alla system slutar fungera en efter en annan. Det är min superkloka programmering för att se till att dina redan existerande barn inte behöver kämpa för överlevnad och föda med dina nya barn (som skulle har kommit om jag inte stängde den butiken, så att säga)”.

”Du kan vinna klimakterielotteri om du har tur. Inte alla kvinnor behöver lida. Vissa ska drabbas rejält, medan andra ska ha det relativt ok”.

”Jag är faktiskt inte helt orättvis. Män ska också gå genom en hormonell förändring. Deras börjas lite senare och är lite mildare, men du visste ju redan att jag är snällare mot män…”

”Efter klimakteriet ska din kropp ha det superskönt (förutom nya kroniska sjukdomar som jag ska ge dig, men låt oss att inte prata om det än). Inga mens, inga ömma bröst. Äntligen ska du få fysisk och mental ork att tänka på annat. Du ska till och med bli emotionellt stabil – tänk vad härligt, va? Du har ju inte varit det sedan du var 12.”

Åh, tack så mycket, Naturen. Det känns genast mycket bättre. Glöm inte nämna att valhonor blir ledare av sina grupper efter klimakteriet, så att vi kvinnor inspireras av det och inser att när det är slut med att göra barn, är det dags att göra beslut. Ja, nu känns det helt ok att gå in i denna period. Min mammas exempel av att lida av klimakteriebesvär i 20 år i streck (och fortfarande befinna sig i någon postklimakteriehelvette) skrämmer mig inte alls.

whale, fish, mammal

Vad säger vetenskapen om förklimakteriet?

Tack och lov för vetenskap. Det finns faktiskt lite ledtrådar och tips att hämta därifrån.

1. Inte alla besvär är framkallade av hormonell förändring

Forskning visar att inte alla av ovannämnda symtom beror på hormonella förändringar. Det verkar som om enbart vasomotoriska symptom (vallningar och nattsvettningar), torrhet i slemhinnor och bröstkänslighet som är direkt framkallade av klimakteriet och hormonella förändringar.[2]

Resten av symtom, trots att vara så ofta förekommande hos medelålderskvinnor, beror på något annat, nämligen 1) Vanlig åldrande[2], 2) Livsstil och/eller 3) bakgrundsfaktorer[3, 4].

Enligt en svensk studie[4], är fysiska symtom som så många kvinnor rapporterar i medelålder kopplade till följande:

  • Arbetslöshet
  • Att vara singel
  • Ingen fysisk aktivitet
  • Hög vikt
  • Sjukdomar som påverkar kardiovaskulärsystem
  • Cancer

Medan psykologiska symtom är kopplade till:

  • Hög utbildning
  • Arbetslöshet
  • Att vara singel
  • Ingen fysisk aktivitet
  • Mycket rökning (mer än 15 cigaretter per dag)
  • Viktuppgång, viktförändring
  • Cancer

Flera studier förklarar psykologiska symtom hos medelålders kvinnor med belastningen och stress av att vara mitt-i-livet, som vi har tidigare diskuterat här. Kvinnor beskrivs vara ”sandwiched” mellan att ta hand om barn och föräldrar samtidigt, något som kan resultera i nedstämdhet och depressiva symtom[5]. Kvinnor i denna ålder utför multipla och komplexa roller, inklusive betald arbete, hemarbete, omhändertagande av familjen och  tar för lite tid för sig själv. Som resultat, över 50% av medelålderskvinnor med universitetsutbildning rapporterar hög stress, och 60% rapporterar utmattning[4] – skrämmande höga siffror!

bloodshot, eyes, face

Andra studier visar att sämre mental hälsa under medelålder bland kvinnor kan bero på klimakteriesymptom[6] även om den inte är direkt framkallad av hormonell förändring. Det förstår man såklart – svettas man och vaknar tusen gånger per natt, då blir man i slutända trött, irritabel, glömsk, och sjuk.  Trots det, förklarar förklimakteriet och klimakteriet inte alla emotionella och psykologiska symtom som kvinnor går genom i medelålder. Somliga förklaras ändå av ålder, bakgrundsfaktorer och livsstil.

Och det bästa är att det finns ett sätt att minska på dessa medelåldersbesvär!

2. Det finns sätt att minska på fysiska och mentala besvär av förklimakteriet

Hur tråkigt det än låter, men justeringar i ens livsstil kan påverka ens välmående. Detta gäller alla och alltid, och särskilt kvinnor i medelålder. Men hör och häpna, det handlar inte om att börja tokträna, äta enbart gräs, samt neka sig alla livets njutningar.

Enligt en svensk studie,[4] följande livsstilsfaktorer är associerade med färre fysiska symtom bland medelålderskvinnor:

– att vara gift,
– engagera sig i lätt och medelintensiv fysisk aktivitet, samt…
– …håll i dig ….
– DRICKA ALKOHOL!

Wow! Jag tycker om vetenskap! (obs att det där om alkohol är ganska omdebatterad, och de flesta experter rådgör att minska på drickandet).

Enligt samma studie, verkar det vara viktigt att titta på ens vikt och viktförändring för att lätta på psykologiska symtom. Har du övervikt? Har du gått upp mer än 5 kilo på sista 5 år och/eller har din vikt förändrats mycket från 25 års åder fram till idag? Om ja, då kan det förklara en del av dina symtom.

Belastning, inkl. arbetsrelaterad belastning förklarar en del av psykologiska symtom,[4] som vi har adresserat tidigare här . Så det förefaller rimligt att försöka avlasta dig, låta dig vila, stressa mindre, ta tid för dig själv. Supergoda råd… Det känns fullständigt omöjligt att implementera dessa när man befinner sig mitt-i-livet dock… Men vi måste. Låter vi det vara som det är, ska vi må sämre. Varför inte börja enkelt med att införa en kort promenad då och då? Att röra på sig verkar vara en mirakelkur som kan motverka både fysiska och psykologiska besvär i medelålder, både vid förklimakteriet och klimakteriet. Det kan hjälpa oss tappa lite vikt, minska stresskänsla. Det får oss ut i naturen vilket kan vara fördelaktigt för hälsa i sig. Det kan ge oss en välbehövd paus i mitt-i-livets kaos, en möjlighet att träffa en vän, lyssna på en bok, njuta av tystnaden, tänka, vara i nuet. Och bäst av allt – det är lätt att göra.

Sammanfattning

Så, vad tar vi med oss från forskningsstudier och uppsjö av populärvetenskapliga artiklar om förklimakteriet (184 000 st. enligt Google)?

1. Hormonell förändring i förklimakteriet och klimakteriet är ansvarig för bara ett fåtal besvär som medelålderskvinnor rapporterar, nämligen, nattsvettningar, vallningar, torrhet i slemhinnor och bröstkänslighet. Dessa kan justeras med hjälp av läkemedel och hormonell behandling, men även av andra medel (akupunktur, örter, naturmedel, kylmattor osv), om du är villig att prova.

2. Andra symtom (se 34st-lång lista ovan) beror på:
a) Åldersrelaterad förändring
b) Livsstil
c) Bakgrundsfaktorer

3. Medan det kan vara svårt att förändra c) bakgrundsfaktorer (man gifter sig inte för att lätta på sina klimakteriebesvär), och det är helt omöjligt att förhindra a) åldrande, kan vi göra mycket gällande b) livsstil.

4. Följande livsstilsförändringar verkar vara viktigt att fokusera på:
Viktmaintenance. Har du gått upp mycket sedan 25-års ålder eller på sistone, försök tappa lite och undvik vidare ökning.
Fysisk aktivitet är ett måste. Hjälper mot allt möjligt. Prova yoga, styrketräning,  raska promenader, dans, löpning – valfriheten är stor och det enda som krävs är att du rör på dig.
Rök inte
Minska stress, särskild arbetsrelaterad stress och se till att få tid för dig själv och vila, exempelvis genom avslappningsövningar

Om vi följer dessa råd, ska denna fruktade period inte resultera i åratal av svettstänkt kroppsligt och emotionellt förfall, utan i en möjlighet att monitorera vår hälsa, stabilisera vikten, förbättra livsstil och lägga grund för hälsosamt åldrande.

park, bike, senior

Vidare läsning

Jag är dock ingen expert i frågan och uppmuntrar dig därför att läsa vidare vad experterna säger om förklimakteriet och/eller klimakteriet. Besök gärna följande:

Vetenskapliga referenser som användes i artikeln

1.           Li C, Wilawan K, Samsioe G, Lidfeldt J, Agardh CD, Nerbrand C: Health profile of middle-aged women: The Women’s Health in the Lund Area (WHILA) study. Hum Reprod 2002, 17(5):1379-1385.

2.           Dennerstein L, Dudley EC, Hopper JL, Guthrie JR, Burger HG: A prospective population-based study of menopausal symptoms. Obstet Gynecol 2000, 96(3):351-358.

3.           Koster A: Change-of-life anticipations, attitudes, and experiences among middle-aged Danish women. Health Care Women Int 1991, 12(1):1-13.

4.           Li C, Borgfeldt C, Samsioe G, Lidfeldt J, Nerbrand C: Background factors influencing somatic and psychological symptoms in middle-age women with different hormonal status. A population-based study of Swedish women. Maturitas 2005, 52(3-4):306-318.

5.           Turgeman-Lupo K, Toker S, Ben-Avi N, Shenhar-Tsarfaty S: The depressive price of being a sandwich-generation caregiver: can organizations and managers help? European Journal of Work and Organizational Psychology 2020.

6.           Seib C, Lee K, Humphreys J, Anderson D: Predictors of mental health in midlife and older Australian women: A multilevel investigation. Health Care Women Int 2016, 37(12):1263-1276.

4 reaktioner på ”Förklimakteriet – varför hatar naturen kvinnor?”

  1. Pingback: hur Klimakteriet ger dig ditt liv tillbaka | Midlife SHINE

  2. Pingback: Så lyckas du med en livsstilsförändring | Midlife SHINE

  3. Pingback: Detta måste alla kvinnor mitt-i-livet göra - Midlife SHINE

  4. Pingback: Vad väljer du för resten av ditt liv: förfall eller utveckling? - Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *