insult-4656165_1280

F.. off attityd

Ger ordet ”medelålders” dig kalla kårar? Blir du nedstämt av att inse att rent åldersmässigt du numera tillhör denna kategori (30-60 år)? Är du rädd att härifrån är det bara utför? Rejoice, min vän! Vet du vad som händer när vi blir äldre? Vi blir säkrare i oss själva och får bättre självkänsla. Yes, du läste rätt. Enligt forskare, utvecklas och förbättras vår självkänsla konstant och når sin högsta punkt vid 60-70 års ålder.

“When I hit 30, I realized I didn’t have to please everybody. I could actually enjoy life, which is not a bad thing at all.” —Charlize Theron, 39,W Magazine

“I think one of the most beautiful things about growing up is this self-acceptance that starts to happen.” —Gwyneth Paltrow, 42, People

”My 40s were pretty great, but now, in my 50s…there comes this wonderful self-knowledge. You’re not trying to be somebody else, or do something else with your life. You think: Here I am. I’ve gone through this, I’ve survived that, and I know who I am now.” —Kim Cattrall, 58, Good Houskeeping

Efter alla år av konstant självplågeri, osäkerhet, rädsla att man gör något fel, behov att hävda eller förklara sig – slutligen känner man: det här är jag; om du inte tycker om det, f.. off.

”I don’t often wish that I’m younger because I think that it’s pretty cool to be older. What I love the most about being older is that lovely I don’t give a f–kness kind of thing.” —Helen Mirren, 69, 2014 pre-Oscar party speech

Åh, vad härligt att ha den integriteten och våga vara sig själv! Det är inte konstigt att forskare hittar en tydlig kausal samband mellan självkänsla och fysisk och mental hälsa. Såklart ska man må bättre när man slutar kontinuerligt grilla sig själv och ständigt be om ursäkt för vem man är.

“Getting older. It’s like, ‘Yeah, this is who I am, f— off.’ As opposed to, ‘This is who I am, I’m sorry.’ You know, there’s something about getting older and owning who you are that is a good thing.” —Julia Louis-Dreyfus, 54, Health

Och det bästa är, att den känslan är oberoende av externa faktorer. Den har lite eller ingenting med ens ekonomiska eller karriärmässiga framgång att göra, den är inte beroende av ens utseende, och inte heller om hur omtyckt man är. Den kommer inifrån.

businesswoman, concept, power

Har man inte fått bättre självkänsla än, kan man försöka hjälpa sig på traven. Det finns en uppsjö av råd om hur man förbättrar egen självkänsla, exempelvis:

Tja, listan kan göras lång av alla dessa välvilliga råd.

Men jag hoppas ändå på ökad visdom och ökad självkänsla som kommer med ålder. För detta vet jag säkert: även om jag misslyckas med alla självförbättringsprojekt, äldre blir jag.

Jag hör dig fråga: ”Så betyder det att allt ska gå utför från och med nu (pga jag är så gammal), men jag ska inte bry mig för att jag ska ha så bra självkänsla?” En bra fråga min vän. Men nej.

Det som händer när man får bättre självkänsla år att man åstadkommer mer, för att man helt enkelt inte står i vägen för sig själv.

 Rachel Hollins, författare av “Girl, stop apologizing säger:

”I believe we can change the world. But first, we’ve got to stop living in fear of being judged for who we are.”

Coaching guru Marie Forleo säger:

”When I first started as a business person… I was so insecure and I was trying to fit myself into this idea of who I thought I should be. And it was not working. It was not until I allowed myself to just be the weird, wacky, energetic, kind of a little bit crazy person that I am, that things actually started to work”

Detta har jag första hand erfarenhet av. Så snart jag slutade bry mig om vad andra tänkte, blev livet mycket enklare och roligare. Låt mig förklara.

I början av min karriär, var jag rädd att inte bli tagen på allvar. Jag var ofta den yngsta i rummet, med lockigaste hår och gladaste leende, vilket ofta missuppfattades. Det är många gånger som jag fick höra att folk trodde att jag var en dum bimbo, en som halkade in på en räkmacka, eller har fått förmåner pga mitt utseende. Så jag försökte se äldre ut genom att ändra mina kläder och uttryck, jag slutade spruta positivitet i ett försök att verka mer seriös, jag överlevererade på varenda uppdrag för att övertyga alla att jag kunde. Det var nedstämmande och utmattande, och ledde mig ingenvart.

Som tur var, ju äldre jag blev, desto mer insåg jag att jag kunde använda andras missuppfattningar om mig till min fördel. Jag slutade låtsas att jag var någon annan och släppte fram den glada och energetiska versionen av mig, som tyckte om höga klackar och kvinnliga plagg. Det var så befriande. ”This is who I am and I am not apologizing for it”. Tar ni inte mig på allvar? Utmärkt, då har ni ingenting emot att jag sitter, lyssnar och lär mig. Upplever ni inte mig som hot? Ännu bättre – det ger mig en strategisk fördel. Underskattar ni mig? Lysande – desto större blir intrycket när jag levererar.

En annan oväntat fördel blev att människor plötsligt började acceptera mig på ett helt annat sätt. Medan de var hårda mot varandra och gillade inte när någon stack ut, accepterade de om jag tog ledning, yttrade idé eller antog utmaning. I deras åsikt var jag annorlunda till att börja med med mina klackar och lockar, så det var inte konstigt att jag också uppförde mig annorlunda – det var förväntat. Och viktigast av allt: de jämförde sig inte med mig just för att de tyckte att jag var så annorlunda.  Och jag jämförde mig inte med dem. Allt detta lät mig utvecklas professionellt, karriärmässigt och individuellt enormt mycket mer än jag skulle annars har gjort.

Med det sagt, har jag tyvärr en lång väg kvar till fullständig självacceptans och hög självkänsla, även om jag har fått en del ”f… off attityd” med ålder. Det som återstår är att lära mig hantera hur jag ser mig själv (inte hur andra ser mig).

Det är ingen tvekan att så länge som man är oresonlig hård mot sig själv, ska det hindra en att uppnå sin fulla potential i alla möjliga delar av livet. Negativa tankar om sig själv hämmar en, tömmer på krafter och positivitet, och låser en i en självdestruktiv spiral. Visst är det intressant, att  man skulle aldrig säga till någon annan det man brukar säga till sig själv?

Jag hoppas att med tid ska jag kunna säga ”f… off” även till mina egna tankar. Jag blir ju trots allt äldre, och forskare har ju lovat att hög självkänsla är precis runt hörnet, vid 60 års ålder. Vetenskapen kan ju inte ha fel, eller?

Har du fått f..-off attityd? Är du mer självsäker idag än du var förr? Vågar du vara dig själv fullt ut? Hur är det med din självkänsla? Berätta gärna i kommentarer nedan.

2 reaktioner på ”F.. off attityd”

  1. Pingback: Bli den bästa i världen på att vara dig själv | Midlife SHINE

  2. Pingback: du slutar bry dig om vad andra tycker efter 50 - Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *