fractal, abstract, background

Övning: Mitt framtidsjag

Ibland när man är mitt-i-livet kan man känna sig överväldigad. Det är så mycket som kräver ens uppmärksamhet. Man rivs i tusen bitar, springer på 1000 km i timmen och är utmattad. En dag börjar man undra: är det så det ska vara? Är det detta mitt liv ska gå ut på? Vad är det som är viktigt egentligen? Är jag på rätt väg i livet?

Denna övning* är designad att hjälpa dig hitta mer klarhet och börja besvara dessa frågor.

Läs genom texten nedan först (Steg 1). Därefter, sätt dig bekvämt, slut ögon och föreställ dig det du har just läst i instruktionen. Det är ingen fara om du inte minns allt som stod i beskrivningen. Låt din fantasi styra övningens gång. När ditt besök i framtiden är avslutat, ta papper och penna och svara på frågor i Steg 2 i slutet av denna sida.

Steg 1 (läs genom detta steg först, därfeter, slut ögon och föreställ dig det som står här).

Slut ögon, andas djupt, och känn hur du slappnar av i hela kroppen. Föreställ dig att du ser en ljusstråle framför dig som går rakt ut i universum. Lägg märke till ljusstrålens färg. Ta tag i ljusstrålen och följ med den rakt ut i rymden. Snart ser du Jorden som en liten blågrön prick långt där nere. Framför dig ser du en ny ljusstråle. Den går ner mot Jorden, tio år framåt i tiden. Ta tag i den ljusstrålen och följ med den till det land och stad du bor i om 10 år.

 1. Nu landar du utanför ditt hem. Ring på dörren och se ditt framtidsjag som öppnar. Hur ser du ut?
 2. Gå in i ditt hem. Hur ser det ut? Hur har ditt framtidsjag möblerat? Vilka färger finns i ditt hem? Finns det människor där? Har du husdjur? Kan du känna av stämningen? Gå fram till ett av fönstren och titta ut genom det. Vad ser du?
 3. Sätt dig ner. Passa på att fråga ditt framtidsjag: ”Vilka är de viktigaste händelserna i mitt liv de senaste tio åren?” ”Varför?” Lyssna på svaren du får. ”Vilka är de viktigaste råd du kan ge mig?” Lyssna. Vill du ställa fler frågor till ditt framtidsjag kan du ställa dem nu. Lyssna och känn efter vad du får berättat för dig.
 4. Nu är ditt möte med framtidsjag slut. Du tackar så mycket och går mot utgången. Du kastar en sista blick på ditt framtida hem och tar sedan tag i ljusstrålen som för dig upp i rymden igen. Nu ser du ljusstrålen som leder till Jorden i nutid. Du följer den ner till det land och den stad du bor i och till den stol du sitter på nu. Ta ett djupt andetag och öppna sakta ögonen. Du är tillbaka i nuet.

Steg 2

Ta papper och penna när du har öppnat ögon och svara på följande frågor:

 1. Känner du igen ditt framtidsjag? Beskriv hurdan är hon?
  Tycker du om henne? Varför?
  Vad skiljer er åt?
 2. Vilka var de viktigaste händelserna som ditt framtidsjag berättade om?
 3. Verkade livet om 10 år behagligt? Varför?
 4. Vilka råd gav ditt framtidsjag till dig? Skriv ner dem.
 5. Fundera över dessa råd. Hur kan du börja agera på dessa råd redan imorgon?
 6. Ta fram dina anteckningar då och då för att påminna dig om din upplevelse och visa råd som du har fått. Försök varje dag att agera som ditt framtidsjag skulle ha gjort.

Lycka till!

*övningen kommer från internet-baserad utbildning ” Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa” vid E-Universitet. Utbildningen hittar du här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *