midlife shine

AIP Paleo Dag 15 (av 30): HALVVÄGS!

För 17 dagar sedan påbörjade jag min resa till friskare kropp med mindre inflammation. Rosacea vad det som fick mig att ändra mitt liv och börja ta hand om mig själv. I sig verkar rosacea inte så farligt – so what att man har röda kinder? Men det visar sig att kvinnor med rosacea, särskilt rosacea i ögon, har 2-3 gånger större risk att utveckla autoimmunsjukdomar (det finns 140 stycken och inkluderar bl.a. artrit, psoriasis, celiaki), neurodegenerativa sjukdomar (Parkinsons, MS, demens, Alzheimers), och cancer. Alla dessa sjukdomar har samma grundorsak – inflammation i kroppen. Den i sin tur beror på 3 faktorer: genetik, miljö och livsstil, inkl. diet. Medan man inte kan påverka sina gener (i och för sig, miljö och livsstil påverkar våra gener enligt epigenetisk vetenskap, men vi lämnar det för tillfälle), kan vi definitivt påverka och ta kontroll över vår livsstil och diet.

Så efter många tematiska böcker, vetenskapliga artiklar och intervjuer med experter, beslöt jag mig att prova ändra min livsstil och diet.

På måndag den 11/1-2021 inledde jag två dagars fasta med buljong och därefter övergick jag till AIP Paleo. Min förhoppning är att jag ska må bättre och ska kunna återintroducera exkluderad mat efter 30 dagar på AIP Paleo.

midlife shine
Vad man exkluderar när man är på AIP Paleo diet enligt Dr. Sarah Ballantyne

Idag är det dag 15 och högtid att utvärdera midterm resultat.

Hud (rosacea, perioral dermatit, övriga utslag):

 • Marginellt mindre rodnad i ansikte – tillräckligt att familjen ser och kommenterar det, men väldigt synligt fortfarande. Dock har jag inte behövt använda svavelkräm eller receptfri rodnadskräm en enda gång.
 • Huden har blivit fetare. Före AIP behövde jag smörja in huden med fuktgivande kräm upp till 5 gånger per dag. Det hade inte bara med rosacea att göra, utan med perioral dermatit som jag också har och som gör huden runt munnen och näsan supertorr.
 • Inga seborroiska utslag sedan 2 veckor eller mer
 • Övriga utslag (bröstet och överarmar) är oförändrade

Ögon (okulär rosacea):

 • Ingen förändring i ögon tyvärr.

Mage:

 • Ingen ont. Magen mår bra. Den är inte uppblåst. Den mår så bra som den inte har gjort sedan… jag minns inte ens om jag har någonsin mått så bra i magen

Smärta i leder:

 • Jag hade ont i vissa leder innan jag började AIP. Inte så att det hindrade mig att vara aktiv, men tillräckligt för att jag ville åtgärda det. Smärtan är oförändrat hittills, eller snarare lite-lite mer.

Styrka, ork:

 • Har mer energi och är mindre trött

Sömn:

 • Har ökat till 7-8 timmar i genomsnitt.
 • Sover lite bättre, men vaknar fortfarande många gånger per natt
 • Mindre nattsvettningar

Hjärna:

 • Klar i huvud, mycket klarare än för 2 veckor sedan. Som om en dimridå lyfts upp

Humör:

 • Svänger fortfarande

Cravings:

 • Jag var rädd att jag skulle sakna all mat som jag inte får äta under AIP och som jag älskar: ost, ägg, yoghurt, sötsaker. Men nej. Jag känner ingen saknad än förutom vin. Det är inte smaken som jag vill ha utan avslappningseffekten. Med oro över Lillans hälsa förra vecka kände jag ökat behov att slappna av och därför kom vinet på tankarna. Däremot går det superbra att ta bort det suget med yoga och meditation. Jag vet hur det låter, som om jag var en värsta yogini, frisk och fräsch som en soluppgång… Sånt är jag… hehe… inte än men kanske snart?
 • Det min kropp kräver är dock följande:
  • Fet fisk (kroppen bara skriker efter det! Kan ha att göra med att AIP meny som jag följer är väldigt köttfokuserad).
  • Grönkål. För 14 dagar sedan visste jag inte att grönkål fanns. Nu längtar jag efter det. Dagligen.
  • Lever. Av egen fri vilja tillagade jag lever igår och åt det igen idag. Jag är helt chockad själv. Lever har alltid framkallat en stark spyreflex hos mig så detta behov kommer helt otippat. Men enligt AIP bibeln är det otroligt viktigt att äta organkött. Vad är näst? Njurar? Hjärna?
midlife shine
Levergryta

Lärdomar:

 • Om jag gör AIP gosaker (kakor, AIP godis, varmchoklad) så:
  • Blir de superäckliga
  • suget efter kolhydrater ökar
 • Helst ska jag inte introducera cassavabröd eller liknande mjölbaserade produkter. De ger mig ingen näring, men ökar mitt kolhydratbehov
 • Suget efter något sött, samt hunger är mycket mindre om jag äter mer av AIP mat.
 • Rooibos te och även carobpulver (AIP varmchoklad) kan vara inkluderade i AIP om de är tillagade bara av blad. Risk för kontaminering är dock stor, så jag borde vara försiktig med dem
midlife shine
Mina AIP bakelse är så misslyckade att de även ser ut som små bajskorvar…

Misstag som jag har gjort hittills:

 • Något jag åt för fredagsmys var fel: antingen oliver, bubbelvatten eller mängd av renchips.
 • Att inte vara försiktigt med glutenkontaminering. Jag visste inte att det räcker med att mitt glutenfritt mjöl står i samma hylla med vanligt mjöl för att bli kontaminerat med gluten. Jag till och med värmde mitt cassavabröd på samma tallrik som jag värmde makens vanliga bröd. Fick argt rosacea utslag dagen därpå som straff.

Summa summarum:

Jag upplever förbättring i generell välmående, även om rosacea är ganska oförändrat än. På det stora hela låter jag fortfarande som ett vrak, men ett vrak med en nöjd mage och lite mer energi. Det är något i alla fall.

Jag är sugen och nyfiken på AIP mat och blir glad när jag lagar den: så färgglad och gottdoftande den är! Nu: fram mot nästa 15 dagar!

midlife shine
Färgexplosion i köket

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *