meatballs, meat, minced meat

AIP Paleo: Förberedelser

Många är rädda för att prova autoimmunt protokoll för att de upplever det att vara för strikt. Vad finns det kvar att äta om jag exkluderar mjölkprodukter, sädesslag (inkl. glutenfria), ägg, bönor, potatis, paprika, socker, mm? Och hur ska jag överleva utan kaffe?!

Det finns en uppsjö av tips, särskilt på engelska, om hur man ska göra för att klara av. Här är några som hjälpte mig:

1. Exkludera allt på en gång eller gör det stegvist.

Jag valde att exkludera stegvist. Eller, tja det blev bara så.

När jag började läsa om tarmar och inflammation, så började jag lyssna på min kropp. Snabbt insåg jag att varje dag kom illamående, upplåst mage och ont i tarmar direkt på morgonen, efter en kopp kaffe med mjölk (jag vet, superkonstigt att jag har aldrig reflekterat över detta förr… Men så fungerar beroende, man tänker inte utan bara gör av vana, för att det smakar gott, för att lusten kräver sin kopp kaffe på morgonen). Så jag ersatte mjölk med havremjölk och det kändes bättre. Tills det slutade göra det. Jag tog bort havremjölk, och min rosacea löpte amok av svart kaffe. Så jag bestämde mig att testa tre veckor utan kaffe. Några första dagar var tuffa, men utan att märkas blev 3 veckor till 5, och jag slutade längta efter kaffe.

Detta underlättade när jag började med AIP Paleo. Skulle jag behöva exkludera massor med vanliga ingredienser i min kost OCH börja vänja mig av från kaffe, skulle det vara mycket tuffare. Nu var det inga problem att börja med AIP, för att jag har redan tagit bort ett av mina största beroende.

Föredrar du att exkludera allt på en gång, du har stark vilja och har provat uteslutande dieter som denna förr, kör hårt. Vi är alla olika och det är viktigt att hitta vad passar just dig.

2. Preppa – handla och förbered massor med mat på förhand.

Ett utmärkt råd! När du är hungrig, är det mycket svårare att hitta på ett nyttigt recept och hålla sig borta från saker som man inte får äta under AIP. Genom att förbereda mat och frysa den på förhand, har du alltid något hemma som du kan äta. Följ gärna följande steg:

  • Handla AIP godkänd mat 2-3 veckor innan du börjar med AIP
    Se till att på förhand köpa alla nyttiga ingredienser som ska ingå i dina AIP maträtter och få din mage att läka. Observera att din lokala butik kanske inte har hemma allt (t.ex. soppben, tigernutpulver, och vissa kokosprodukter var svåra att hitta). Så du ska behöva beställa både online (Bodystore har en del AIP-vänliga varor) samt handla på en eller flera lokala affärer. Köp ingredienser för att laga mat och desserter, och glöm inte AIP-godkänd tilltugg (för att du vet att du ska bli sugen när hela familjen sitter med chips framför tv).

    För att veta vad att köpa är det enklast att på förhand välja 7-10 recept som du ska äta under vecka 1 av din AIP (7 middagar för hela familjen och några soppor för lunch) och handla ingredienser som ingår i dessa. Se sektion C nedan för tips.
  • Koka massor med benbuljong (2 veckor före AIP)
    Som sagt ovan, att skaffa soppben var en utmaning i sig. Att koka buljongen var ingen lek heller. Jag följde en enkel recept. Utmaningen låg i att det tog 30 timmar för att laga koben, och 24 timmar för kycklingben. Och hela huset stank. Men men… Buljongen ingår i många AIP recept och är superbra för dina tarmar. Så kör igång. Här hittar du några AIP-vänliga benbuljongrecept 
bone, soup bones, soup
ben för benbuljong

Det kan vara lite svårt med engelska mått, så se till att du hittar rätt översättning om du använder hennes böcker.

En oväntat positiv sidoeffekt av batch-cooking och matförberedelser: allt luktade så gott att jag började verkligen längta att få börja AIP. Vår vanliga mat har aldrig innehållit så många spännande kryddor och luktat så trevligt. Så när första AIP dag kom, var jag inte rädd, utan längtansfull. Mums! Så här såg det ut:

AIP mat för vecka 1 färdig!

Är det jobbigt med engelska, så finns även en svensk hemsida om AIP: swedishpaleo.com. Där kan du hitta recept med tillhörande inköpslistor för flera veckor (medlemskapsavgift på 99kr/mån tillkommer). Jag har inte testat dessa själv än, men är sugen på att göra det i framtiden.

3. Inspireras före och under AIP Paleo resan

Om du läser detta så gissar jag att du har något bekymmer med din hälsa och du vill göra något åt det. Det betyder också att du håller på att ta kontroll över ditt välmående. Och är peppad på att göra det. Lysande!
Håll upp din motivation. När du plötsligt blir ledsen över att familjen äter godis är det bra om du kommer ihåg varför du väljer att inte göra det.

Titta på youtube videos med inspirerande berättelser om hur andra har lyckats att få sina autoimmuna sjukdomar i remiss genom AIP Paleo, exempelvis denna

Hitta inspirerande recept och titta på hur de blir tillagade. Det gör att du både får idéer, inspireras, och ser att det går att göra hur enkelt som helst.

Hitta en Youtuber som passar dig. Det finns många där ute, med sina olika stilar. T.ex., A thousand words (Gen Grant Morris) – ger användbar information, men för mig låter hon less på AIP och därför inte alls inspirerande. Däremot Thriving on Paleo (Michele Spring) är superpositiv och glad över sina resultat, och jag kan inte vänta på att börja med AIP och ha lika mycket energi som hon. Paleo Mom (Sarah Ballantyne) – är en primär resurs för många engelskspråkiga. Av svenska resurser så finns det en Youtube kanal och hemsida Swedish Paleo. Jag har inte testat den än, som sagt, men de verkar ha många trevliga rätter och goda desserter.

Lär dig om vetenskapen bakom. Detta kan hjälpa dig förstå hur och varför AIP Paleo fungerar och motivera dig ännu mer. Du kan börja med en intervju med Dr. Terry Wahls här eller hennes TED talk (nedan) om hur hon fick sin MS till remission. Hon har också skrivit en bok (hitta den här) och erbjuder kurser för att lära ut sin egen Wahls protokoll, som verkar vara väldigt nära AIP. 

Samma gör Dr. Ruscio. Du kan se hans intervju nedan och köpa boken här.

4. Få din familj med på AIP Paleo resa

För det första, kan du inte laga olika måltider för dig och resten av familjen i en månad eller längre. Du ska känna dig exkluderat från deras bord och less i slutända. Det vore onekligen mycket enklare om de åt din mat. Har du små barn, kan det vara svårt för dem att gå helt AIP Paleo och äta enbart kött/fisk och grönsaker. Då kan man lägga till någon extra sidorätt för dem (t.ex., ris, couscous, pasta) som du inte får äta men de tål. Då kan ni ändå äta huvudrätten tillsammans, men med olika sidomenyer.

För det andra, är AIP Paleo kost snäll och läkande mot mage och tarmar. Har någon av dina familjemedlemmar hälsobesvär, så kan det vara fördelaktig för de att äta enligt AIP under en begränsad period (kom ihåg att AIP är inte för alltid. Det pågår under en begränsad period för att ge din mage och kropp en möjlighet att läka. När de är läkta återgår du gradvis till att expandera din kost för att öka variation och näringsvärde).

För det tredje, är denna en utmärkt möjlighet att utvidga kunskap om hälsosam kost och hälsa hos dina familjemedlemmar. Jag menar inte att du som nyfrälst ska försöka omvandla alla till att bli AIP:are för livet. Nej. Men du kan förklara vad ni äter, varför det är hälsosamt, hur det påverkar magen och hur kroppen mår av olika näringsämnen. Det kan bli en bra grund att ha med sig i framtiden för samtliga.

Dr. Wahls kör en tävling med sina barn: (på affären) vem hittar en ny grönsak som man inte har smakat förr, (vid middagsbordet) hur många färger får man på sin tallrik, osv. Gör man det till en lek, blir det inte en diet utan en spännande familjeaktivitet. Hoppas jag. Mina barn är inte så peppade än, men är däremot nyfikna och smakar även det som jag inte serverar dem (t.ex., min frukostsoppa). Min man är däremot peppad och ser fram emot att få testa ny mat och nya kryddor. Hans stöd underlättar enormt.

5. Var inte rädd att äta riktig mat till frukost

Vi är så vana att frukost ska vara på ett visst sätt: mackor, yoghurt, gröt, ägg. Men man behöver inte äta på det sättet. Det går faktiskt hur fint som helst att äta middagsrester eller en härlig soppa till frukost. Varför inte? På det sättet börjar du dagen med en näringsrik och hälsosam kost, som är snäll mot din mage, håller dig mätt länge och ger dig ingen kolhydrat berg-och-dalbana som du får med den sedvanliga frukosten.

6. För en dagbok

I slutet av varje dag, skriv ner lite kort vad du åt under dagen och hur du mådde. Detta ska hjälpa dig att både spåra din progress och identifiera mat som du inte tål.

7. Var inte för hårt mot dig

Råkar något icke-AIP smyga sig in i din kost – är det ingen katastrof. Observera hur du mår efteråt, dra slutsatser och återgå tillbaka till AIP Paleo. Tänk att varje dag som du gör AIP Paleo, varje måltid som du tillagar och äter gör dig gott, det vilar och läker din kropp. Underminera inte allt du har redan gjort för din kropp genom att bli hysterisk över ett litet fel.

8. Ha en positiv attityd

Det är ingen plåga att ändra matvanor för att läka din kropp. Det är en förmån att kunna få göra det. Du har kunskap, resurser och möjlighet att återfå välmående. Det är ett privilegium. Och du är värd det.

cooking, girl, food

1 reaktion på ”AIP Paleo: Förberedelser”

  1. Pingback: AIP Paleo: ska familjen vara med? Hur att äta autoimmun kost när andra inte gör det? | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *