family dinner, dinner, party

AIP Paleo: ska familjen vara med? Hur att äta autoimmun kost när andra inte gör det?

De största profilerna inom AIP community är eniga om att familjens stöd är otroligt viktigt för att du ska lyckas med din AIP resa. Däremot kanske är det inte rimligt att förvänta sig att alla familjemedlemmar ska ge upp så många matvaror, de kanske inte behöver göra det heller. Det är viktigt med deras stöd och förståelse dock, ännu viktigare att de inte ifrågasätter dina val.

I denna podcast får du tips om hur att lyckas med AIP Paleo när din familj äter som vanligt

Jag började läsa på om tarmhälsa ett år före jag påbörjade min AIP resa. Allt jag lärde mig, berättade jag för min man och vi hade många diskussioner kring kost och välmående generellt, och våra matvanor och hälsa specifikt. Jag berättade för honom att jag funderade på att testa AIP ca två månader innan uppstart. Jag var tydlig om varför, vad AIP är och vad det skulle innebära för hela familjen.

Vi kom överens om att hela familjen skulle äta AIP middagar, så att vi slipper laga två olika måltider varje dag, dock fick resten av familjen komplettera sina tallrikar med sidorätter som jag skulle hoppa över (ris, matvete, couscous, makaroner, osv.). På det sättet blev det inga restriktioner för familjen och ingen behövde ge upp något.

Breanna Emmitt, en författare bakom bloggen ”He won’t know its Paleo” började med autoimmun kost när hon fick Hashimotos och celiaki. Hennes man, som älskar allt fylld med gluten, hade inte en susning om att han också åt AIP Paleo med henne före hon avslöjade det efter 6 månader. Han märkte ingenting, förutom hur bra han mådde och hur mycket vikt han tappade. Det bevisar att ”offringar” som familjen gör om de börjar äta mer hälsosamt tillsammans med dig är kanske inte så stora 🙂

Lyssna på denna podcast för att höra hur Breanna och två andra kvinnor fick sin familj att gå över till AIP Paleo här

Min familj, både maken och barn, blev snabbt intresserade av mina nya matvanor när jag väl inledde autoimmunt protokoll. Varje måltid då jag åt något annat än resten av familjen (t.ex., vid frukostbordet eller när andra åt hämtmat), var barn nyfikna på vad jag åt och smakade gärna från min tallrik. Vi började diskutera näringsämne, vad som är nyttigt och onyttigt. I affärer har vi börjat leta efter nya grönsaker och rotfrukter att smaka. Och alla har blivit mer öppna för att testa nytt än vi har varit förr, vilket är särskilt imponerande för småttingar.

Jag är på min tredje månad med autoimmun kost nu, och min man hänger på mer och mer. Vissa måltider äter han exakt som jag, utan en sidorätt. Jag antar att det är delvis för att han ser mina resultat: bättre välmående och viktnedgång, och delvis för att vi båda har blivit mer nyfikna på kopplingen mellan kost och hälsa.

Dåligt samvete

Jag måste erkänna att nu när jag ser hur mat påverkar mitt välmående, får jag dåligt samvete när jag serverar något onyttigt till mina barn. Men jag tröstar mig med att de verkar tolerera det än, och att så småningom ska kanske även de acceptera att äta mindre sådant. Idag kan jag inte utesluta gluten eller mjölk ur deras kost. För mig var det enkelt – jag bara ersatt allt som jag exkluderade med grönsaker. Men de äter inte så många grönsaker än även om de har börjat testa. I nästa inlägg går jag genom några idéer om hur att få barn att äta bättre.

Några tips för dig som äter autoimmunt när andra i din familj inte gör det

 1. Se till att alltid ha redan tillagad AIP mat hemma. Detta är för att undvika hamna i situation då ni alla kommer hem helt slutkörda och familjen väljer köpa pizza för att slippa laga mat. Om du inte har AIP mat hemma, blir du väldigt frestad av pizzan.
  • Batch cook – alltså laga flera måltider en gång i veckan eller varannan vecka. Frys de som du inte ska äta samma dag. Se detta inlägg för detaljer
  • För varje måltid, gör fler portioner än du behöver och frys rester. Se till att din frys är fylld av påsar med frysta rester som du kan enkelt ta fram vid behov
  • Ha AIP-vänliga snacks hemma för de gångerna då du är sugen på något. Honung tillfredsställer mitt sötsug, medan grönkålschips är en utmärkt ersättning för vanliga chips för fredagsmys. Se detta inlägg för flera förslag.
 2. Planera veckans måltider på förhand.
  • Varje söndag sätter jag mig med flera AIP böcker och väljer recept för kommande vecka. När det är gjort, gör jag en handlingslista och beställer på ICA, redo att hämtas/levereras på måndag. Det tar en stund på söndag, men jag behöver inte spendera någon tid på att oroa mig över vad att äta resten av vecka
 3. För speciella tillfälle, hitta AIP recept som liknar de som resten av familj ska äta och tillaga de på förhand.
  • Du ska inte vilja äta en morot när resten av familjen smaskar i sig en tårta.
   • Vet du att en fest kommer, laga på förhand några brownies, chockladpraliner eller chockladtryffel (se recept här) eller annat smaskigt som inspirerar dig.  
   • Laga pannkakor åt dig på förhand och frys. På det sättet när familjen önskar en pannkaksfrukost, kan du joina de med dina pankisar.
 4. Laga två versioner av samma måltid för att slippa laga två olika rätter
  • Är det så att familjen vill ha en krämig gräddsås på sin kyckling? Tillaga all kyckling på ett AIP-vänligt sätt (t.ex., på olivolja, med havssalt och oregano) i samma stekpanna så länge det går. Ta ut en portion åt dig och en extra portion att frysa för senare. Lägg till grädde och annat som familjen önskar till det som är kvar i stekpannan. På detta sätt slipper du tillaga två olika måltider.
  • På en grill, markera din köttbit med en tandpetare. Grilla alla köttbitar samtidigt men krydda den med tandpetare på ett AIP-vänligt sätt.
 5. Ta med dig AIP mat för dig när du är bortbjuden
  • Det är orimligt att förvänta dig att de som bjuder vet vad AIP är eller ska anpassa hela middag efter dig. Istället för att tacka nej och isolera dig från alla sociala situationer som inkluderar umgänge kring bordet, ta med din mat. Prata med värden på förhand och förklara att din kost hjälper dig att må bra och bekämpa din kronisk diagnos och att det är inget besvär att ta med dig.
midlife shine
frys fylld av AIP måltider

4 reaktioner på ”AIP Paleo: ska familjen vara med? Hur att äta autoimmun kost när andra inte gör det?”

 1. Pingback: AIP Paleo: Hur att få dina barn att äta allt? Lärdomar från ”French kids eat everything” | Midlife SHINE

 2. Pingback: Antiinflammatorisk kost (AIP) och semester. Vilket fiasko! | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *