midlife shine

Vecka 5 av AIP Paleo: Nybörjarens insikter

Nu har jag läst flera böcker om AIP, lyssnat på massor med avsnitt av The Whole View samt Phoenix Helix podcast, läst vetenskapliga artiklar, tittat på intervjuer och föreläsningar om Paleo, AIP, kost och hälsa. Känner mig ganska fullproppad med information och peppad på att fortsätta med min hälsoresa.

Här är sammanfattning av det viktigaste som lyfts upp av experter gång på gång:

  1. Ät massvis med grönsaker. Helst 30 olika grönsaker per vecka. Försök få så många olika färger som möjligt. Ät så varierad som du bara kan och din budget tillåter. Varför? Grönsaker är en fantastisk källa för mikro- och makronäringsämne, dvs det som våra kroppar behöver för att både skydda sig från sjukdomar, fungera optimalt och läka sig själv.
  2. Organkött, fisk och kött är ett måste. Just i den storleksordningen: mest organkött (5 serveringar per vecka), därefter fisk och annat från havet (musslor, räkor, osv), och så kött, gärna från olika djur och olika delar av djur.
  3. Ta hand om dig. Glöm inte få sol och fysisk aktivitet varje dag. Var med familjen och vänner. Gör det som får dig att må bra.
  4. Undvik gluten. Även om du inte har celiaki, allergi eller sensitivitet till gluten, ger den dig absolut inget värdefullt. Alla näringsämne som du kan få från spannmål kan du få från grönsaker gånger fler.
food, salad, raw

Det första rådet om varierad kost och färger tycker jag mest om. Vi brukar beställa mat online, och då måste man veta vad man vill köpa. Igår var jag tvungen att gå på vår lokal Konsum och då fastnade jag framför grönsaksdisken. Så mycket nytt för mig det fanns där! Saker som jag har aldrig smakat eller ens sett! Kom hem med flera påsar av spännande grönsaker. Vissa av dem vet jag inte ens hur man tillagar, men jag kan googla det.

Så till middag blev det ungsbakad lax med vitlök, citron, persilja och lite havssalt. Som tillbehör var det ungrostade morötter, sötpotatis, sparris, rädisor, lök och fänkål. Vilken färg- och smakexplosion på tallriken och i munnen! Jag blir så barnsligt glad över detta och över tanken att varje tugga jag tar gör gott för min kropp och välmående.

Inget dåligt samvete efter, ingen tyngd i magen, ingen matkoma eller socker berg-och-dalbana efteråt. Det är ett helt nytt sätt för mig och oss att äta och må. Wow.

Du hör på mig att jag är lite nyfrälst för tillfälle med mitt nya matlagningsintresse och eufori över nya smaker.

Vet inte hur länge detta ska vara dock. Nu lagar jag flera rätter varje dag. Det är kul, men det tar tid. Om jag inte arbetade hemifrån vet jag inte om detta skulle gå. I och för sig, kan man laga på söndag och förbereda för hela vecka framåt. En annan bra knep är att laga mycket varje gång, så att man kan frysa flera extra portioner till en dag då man inte orkar stå i köket.

midlife shine
Min AIP frys med middagar för nästa vecka, rester och fryst smoothie

Jag bestämde mig att hålla på med AIP Paleo genom återintroducering av mat. Det lär ju ta mig fram till sommaren att återintroducera allt. Om jag har tur, så hinner jag kanske bli så van med detta sätt att se på mat, laga och må, att det kanske blir till en vana tills dess?

Jag har i alla fall blivit lite bättre på matlagning och har hittat några goda recept för dessert, vilket var utmärkt med tanke på Alla Hjärtans Dag, fettisdag och makens födelsedag. Då kunde jag äta mina ”bakelse” och inte sucka och längta efter semlor, tårta eller godis som andra i familjen glufsade i sig.

Dessa tryffel var utsökta (se första av tre recept i video nedan). Jag glömmer att de inte är gjorda av riktigt choklad. Enkel recept också. OBS! Använd matberedare eller locket på din skål om du använder stavmixer. Mina dadlar var lite hårda och brun gegga flög över hela köket när jag försökte mixa det med stavmixer…

Dessa AIP brownies var också väldigt goda och funkade även med banan istället för kokt sötpotatis. Spola fram till minut 4 för recept i video nedan  

Hur går det med din hälsoresa? Har du börjat med AIP? Funderar du på det? Om du är redan på autoimmunt protokoll, vad är din upplevelse och resultat så länge? Berätta gärna i kommentarer nedan

2 reaktioner på ”Vecka 5 av AIP Paleo: Nybörjarens insikter”

  1. Pingback: AIP Paleo: ska familjen vara med? Hur att äta autoimmun kost när andra inte gör det? | Midlife SHINE

  2. Pingback: Vecka 6 AIP Paleo: massor med goda AIP recept - Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *