Ännu en vecka med autoimmun kost och fler goda recept. Här kommer några som gick hem hos hela familjen och kan gärna rekommenderas.
Detta recept på köttbullar från Heal Me Delicious älskade mina barn, trots att gröna kryddor var synliga (Lillan brukar alltid peta ut allt grönt hon ser i sin mat, men inte denna gång).
Jag gjorde också ”Svenska köttbullar med gömt organkött” från ”Paleo Approach Cookbok”. Jag har ingen aning varför dessa köttbullar kallades för svenska. Pga lever blev de lite kraftigare, och barnen var inte så hemskt förtjusta i dem, men åt ändå.
Ingredienser: 2 gula lökar 500 gr köttfärs (biff) 250 gr hjärta (biff) 250 gr lever (biff eller kyckling) 2 tsk muskotblomma Lite nejlika ½ tsk salt 1-2 msk olivolja | Så här gör du: 1. Skala och skär lök i små bitar. Stek lök i olivolja på medelhög värme tills löken är genomskinlig (10-12 min) 2. Slå på ugnen till 200 grader. 3. Kör hjärta och lever i en matberedare (använd kniv-tillsats) 4. Mixa köttfärs, lever, hjärta, lök, nejlika, muskotblomma och salt i en skål. Forma till bollar, lite större i storlek än vanliga köttbullar. Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 20 min. |
Kycklingburgare med bacon och äpple från samma bok var lite väl milda i smaken för mig men funkade jätte bra med lingonsylt (enligt recept skulle man göra någon annan sylt, men jag orkade inte).
Så gjorde man biffarna:
Ingredienser: 2 paket bacon (2*150 g) 1 gul lök 1 stort äpple 2 tsk färsk rosmarin 1 kg kycklingfärs ½ tsk salt | Så här gör man: 1. Stek bacon krispigt och lägg ut den på en tallrik. Spara baconfett i pannan. 2. Skala äpple, ta ut mittendelen och skär äpplet i små bitar 3. Skala och hacka lök i små bitar. 4. När baconen är kal, skär även den i små bitar. 5. Mixa kycklingfärs, äpple, lök, rosmarin och salt i en skål. Forma till biffar (tänk hamburgarstorlek). Stek biffar i baconfett (obs alla biffar ryms inte i stekpannan, så ta en panna till gärna, då går det fortare. |
Då jag har minskat på sockermängden, upplever jag sötma i allt möjligt nuförtiden. Jag gjorde en stuvad kål häromdagen. Ingen tyckte om den, men jag kunde inte få nog, för att det smakade så sött och gott för mig.
Ingredienser: 1 gul lök 2 morötter 1 kålhuvud (vitkål) 1citron 250 gr blandat köttfärs 100 gr kycklinghjärta 100 gr kycklinglever | Så här gjorde jag: 1. Kör organkött i en matberedare så att det blir inga bitar (jag använder en knivinlägg i matberedaren för detta) . 2. Stek köttfärs och organkött i olivolja i en stor gryta på medelhög värme. Salta lite 3. Skala och skär lök, morötter och kål i små bitar. Det är enklast att köra allt i en matberedare med en grov rivskiva 4. När köttet är genomstekt, stoppa in lök och morötter i grytan. 5. Lägg all kål i en stor skål. Salta ordentligt och börja ”massera” kål med båda händer. Använd kraft, så att kålen blir mjuk och sjunker ner i volymen. 6. När du är färdig med ”kålmassage”, häll över all kål i din gryta. 7. Häll på juice från 1 citron. 8. Minska värme något. Lägg på locket och låt det tillagas i ca 20 minuter. Rör om då och då. |
Till helgen vill jag alltid ha något sött. Nedanstående var utmärkta receptfynd som förgyllde min weekend.
Dessa chokladpraliner från Cook 2 Nourish var supergoda trots att jag gjorde dem på carobpulver istället för vanlig kakao. Jag hade inga chokladformer, men hittade en tom förpackning från ”riktiga” chokladpraliner. Det gick bra att frysa i det och pralinerna blev väldigt vackra.
Pannkakor av samma Youtuber var också utmärkta. Nackdelen med AIP pannkakor är att det tar väldigt länge att göra dem. Ett halvtimmes arbete för 3-5 små pannkakor känns lite jobbigt men resultatet är värt det.
Vad mer?
Jo, jag insåg att jag måste vänta med återintroduceringar. Under föregående två veckor har jag provat återintroducera vin och svart peppar. Av vin blev min rosacea värre och huden blev märkbart torrare. Även svart peppar gav stark reaktion. Tråkigt, men det betyder att magen måste läka lite mer.
Pingback: AIP Paleo: 4 enkla och supergoda recept för lunch - Midlife SHINE