midlife shine

AIP Paleo och rosacea: Koppling mellan hjärna, mage och hud

Nedanstående är en sammanfattning från The Paleo Approach – en detaljerad bok av Dr. Sarah Ballantyne om AIP Paleo och vetenskap bakom den.

Hur hjärna och mage kommunicerar med varandra

Det är vetenskapligt bevisat att hjärnan och matsmältningssystem kommunicerar med varandra genom ett komplex system. Det inkluderar kommunikation via hormoner (t.ex., kortisol, melatonin, hunger hormoner), kemi och immunförsvar (via cytokiner) och nervsystem (särskilt via vagusnerv). Du har säkert märkt det själv. När du är stressad, kan magen börja krångla och du har ingen aptit – det är ett tecken på kommunikation från hjärnan till magen.

Kommunikationen går åt båda håll dock, och magen pratar med hjärnan också.

Dina tarmar är täckta med ett nätverk av neuroner som är så stort, att det kallas för en andra hjärna.

Bakterier i dina tarmar påverkar dessa neuroner via bland annat, cytokiner som de producerar. När producerade i stora mängder, som vid en inflammatorisk process i tarmar, kan cytokiner till och med hamna i ditt blod och föra sitt budskap till varje cell i din kropp, inklusive celler i din hjärna. Det är på detta sätt som inflammation som börjas i dina tarmar kan bli generisk och påverka hela kroppen. Om du har läkande tarm, och särskilt om du har autoimmun sjukdom, det är precis det som händer: cytokiner åker in i ditt blod hela vägen till hjärnan, och påbörjar inflammation där.

När hjärnan är inflammerad, överförs signaler sämre, vilket resulterar i stress, depression eller ångest. Det är därför de med autoimmuna sjukdomar har ofta depression eller annan mental påverkan. Och när hjärnan är påverkad, aktiverar den vagusnerven sämre, och din matsmältningssystem börjar krångla. Det är en ond cirkel.

Hur att påverka detta? Diet (autoimmun kost som AIP Paleo eller Wahls protokoll) och livsstil förändring (särskilt stress hantering och prioritering av sömn) är ett måste.

Koppling mellan hjärna, mage och hud

Hudproblem och särskilt autoimmuna hudsjukdomar är väldigt svåra att hantera med enbart diet förändring. Detta är för att hud är lika kopplad till hjärna och tarmar som hjärna och tarmar är kopplade till varandra.

Detta är stärkt av observationer att mentala symtom (t.ex., depression), matsmältningsproblem (t.ex., förstoppning), och hud symtom (t.ex., acne eller atopisk eksem) ofta uppträder samtidigt. Länk mellan tarmar och hud är väldokumenterad. Hudsymtom uppkommer när toxiner sprider sig i kroppen via läkande tarm, när det är ökad inflammation, ökad oxidativ stress, aktivering av immunförsvar och minskad sensitivitet mot insulin pga exponering mot toxiner.

Det finns också en tydlig länk mellan hudsymtom och hjärnan, då hudåkommor ofta framkallar psykologisk distress.

midlife shine
Illustration från The Paleo Approach av Dr. Sarah Ballantyne

För de med autoimmuna hudsjukdomar är det otroligt viktigt att hitta stresshanteringstekniker och prioritera sömn. Att skydda hudens barriär och mikrobiota som finns på huden kan också vara bra. Använd inte starka kemikalier eller tvål som kan irritera huden, ta inte för långa eller varma bad. Använd gärna vitaminrika och antioxidantrika oljor (t.ex., jojoba olja, kokosolja) för att öka fukt i huden.  Topiska probiotika (t.ex., hudrengöring eller ansiktsspray), solexponering, badsalt och kollagen (t.ex., pulver som du blandar med vatten) kan hjälpa vissa hudåkommor.

Några tips om vad du kan göra för din inflammerade hud från Johanna Bjurström (börjas vid 1.19 minuter in i videon)

2 reaktioner på ”AIP Paleo och rosacea: Koppling mellan hjärna, mage och hud”

  1. Pingback: Kvinnor: Varför plågar vi oss själva och hur att sluta med det? | Midlife SHINE

  2. Pingback: Antiinflammatorisk kost (AIP) och semester. Vart härifrån? | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *