medelålderskris coaching

Sen att ’blomma’? Då är Medelålder din tid!

Känner du att du ligger efter med livet? Som om du borde har åstadkommit mer? Att alla andra verkar ha det bättre och mer framgångsrikt än du?

I sin bok ”Late Bloomers” berättar Rich Karlgaard att vissa mognar och blommar senare än andra. Och det är helt ok. Vi är alla olika. Har du inte blivit Bill Gates eller Oprah Winfrey vid 25 betyder det inte att du inte ska lyckas senare i livet.

Vårt samhälle har blivit fokuserat på ungdomen och tidig framgång. Men bli inte lurad av det, de flesta lyckas senare i livet.

Fortsätt tro på dig själv och utvecklas. Medelålder är en perfekt tid för att bli en bättre version av dig och skapa dina största mästerverk.

För att inspirera dig, här kommer några exempel på de som ’blommade sent’, dvs uppnådde framgång senare i livet, från Kalgaards bok ”Late Bloomers”:

  • Internationell stjärna Andrea Bocelli började sjunga opera vid 34.
  • Susan Boyle, en oväntad stjärna av Britain’s Got Talent, upptäcktes när hon var 48
  • Martha Stewart var 35 när hon startade sin catering verksamhet i kompisens källare, och 42 när hon publicerade sin första bok med recept.
  • Inom mode, slog Vera Wang när hon var 41, och Vivienne Westwood vid 42.
  • Inom litteratur, publicerade Chuck Palanhiuk sin första novell ’Fight Club’ (den som blev blev till en film med Brad Pitt) när han var 42. Toni Morrison publicerade sin första vid 39 och vann Pulitzer Pris vid 56, medan Frank McCourt publicerade sin prisbelönt memoar ’Angela’s Ashes’ vid 63.
  • Inom business, Tom Siebel startade sitt första framgångsrika företag, Siebel Systems, vid 41 och sitt andra företag, C3, vid 57. Dave Duffield startade sitt företag vid 66, medan John Torode startade sitt flygbolag, Vashon Aircraft, vid 70. Billionär Dietrich Mateschitz, som arbetade som skidinstruktör, grundade Redbull vid 40.
  • I Hollywood, Morgan Freeman blev framgångsrik vid 52 i filmen ’ Driving Miss Daisy’ där huvudrollsinnehavare Jessica Tandy var 81. Hon nominerades för sin första Oscar för denna roll. Alan Rickman slog genom vid 42 i ’Die Hard’ efter att ha arbetat med grafisk design innan, medan Jane Lynch var 45 när hon slog genom i ’The 40-Year-Old-Virgin’.

Är det för få kvinnor? Se vårt inlägg om Lucille Ball som skapade och började medverka i en kultserie ”I love Lucy” när hon var 40 för att gå vidare till att äga en filmstudio och producera flera av mest framgångsrika filmer i filmindustrins historia. Eller titta på denna avsnitt av Marie TV för att få några exempel av underbara kvinnor som vågar byta bana, starta nytt och slår genom när de är 50, 60 och äldre.

Kom ihåg att det är bara några kända exempel. Det finns miljontals människor som blommar och lyckas senare i livet men som inte beskrivs i massmedia .

Känner du någon sådan eller är det du? Berätta gärna i kommentarer nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *