smiley, face, happy

om att vara positiv

Att vara positiv hela tiden är omöjligt. Saker händer. Vi kan inte se ljus i slutet av tunneln när vi befinner oss i början av den. Lika svårt är det att inse någon stor visdom i en hemsk händelse när man har precis råkat ut för den.

”- Är du en sån som säger att ett glas är halvfullt eller en sån som säger att ett glas är halvtomt?

– Jag är en sån som undrar varför man inte bara kan få ett fullt jävla glas någon endaste gång emmelanåt?!”

(ur den teckande serien Rocky)

Men att försöka vara positiv är viktigt. Åtminstone ibland, eller helst so ofta som möjligt. Man mår onekligen bättre av det, starkare och redo att ta an utmaningar.

Forskningen visar att positiv inställning till livet är viktig för vår hälsa, och den är särskilt viktig för åldrande. Vi alla får sämre minne när vi åldras, men de som är entusiastiska och glada har bättre minne än andra. Positivt tänkande hjälper oss att hantera stress på ett bättre sätt, den är viktig när vi ska återhämta oss från en sjukdom eller operation. Att vara positiv är också associerat med ökad livslängd, mindre depression, mindre förkylningar och mindre risk att få hjärtsjukdomar.

Så hur att vara positiv? Betyder det att ignorera alla svåra saker och låtsas att allt är tipp-topp?

Nej, inte alls. Att välja positiv inställning betyder att försöka se på varje situation med en del positivitet och på ett produktivt sätt (detta kan göras, detta kan jag lära mig).

Inte tänka negativt är ännu viktigare och ännu svårare. Vår hjärna har extremt lätt att fixera på negativa saker (det kallas ’negativity bias’) och behöver tränas för att se och uppmärksamma det positiva istället.

det bästa sättet att sluta med negativity bias är att lära din hjärna se och uppmärksamma det positiva som händer

Risken att misslyckas ökar om någon säger något negativt och särskilt när du säger det till dig själv i ditt huvud. Så prata inte ner dig själv. Försök hålla en positiv attityd mot dig själv, andra och det som händer.

Det kräver en del ansträngning från dig. Men med tanke hur positiv inställning påverkar allt i våra liv, inkl. vår hälsa och professionell framgång är det värt ansträngningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *