midlife shine

AIP Paleo Dag 12: less på att laga mat

Idag är jag less på att laga mat, så jag äter rester.

Frukost: rester av räkor med egengjord cauliflower ris från AIP Paleo Dag 7.

Mellanmål: smoothie gjord på

  • 1 dl aronia bär
  • 1 dl jordgubbar
  • 2 dl hallon
  • 2 matskedar kokosmjölk
  • Lite kokosvatten
  • Lite vanligt vatten

Lunch: rester av ukrainsk ”schi” (soppa gjort med surkål, se receptet här)

Middag: broccolisoppa som jag har gjort innan jag började med AIP Paleo från denna bok. Jag tog 12 dl, vilket räckte för hela familjen. Till det har jag snabbstekt en halvförpackning tärnad bacon, Resten av familjen fick mackor och jag tog rester av mitt misslyckade cassavabröd.

Jag har dock haft benbuljong på spisen sedan igår, men det räknas knappt som matlagning. Märgben stektes lite snabbt i lite olja först, sedan kokades för 24 timmar. Idag behövde jag bara snabbsteka lite smaksättning. Jag tog 2 morötter, en lök, 3 vitlöksklyftor, 2 cm ingefära och stekte de lite snabbt i lite olja. Jag har inte ens skalat dem. Behövs inte, för att man tar ut dem i slutet.

midlife shine

Sedan tog jag bort fettet som stelnade till i toppen av kastrullen, silade buljongen och fördelade i burkar och fryspåsar för förvaring.

midlife shine
ta ut och kasta allt när buljongen är färdig

Annars spenderade vi dagen ute i snön med att åka pulka och försöka gräva oss fram efter flera snöstormar. Efteråt hade barnen kompisar över så jag fick tid att börja läsa AIP bibel – ”The Paleo Approach” – en bok av Dr. Sarah Ballantyne.

midlife shine

Det är en fantastisk vacker bok med vääääldigt många vetenskapliga förklaringar. Hon går ner på cellnivå för att förklara allt från immunförsvar till ’läckande tarm”, hon går in i minutiösa detalj om varje näringsämne och vitamin.

midlife shine

Jag är på sida 90 och redan nu är skrämd av gluten och andra gryn.

Det finns 140 autoimmuna sjukdomar. Forskare är överens om att:

  • känslighet för gluten finns med i varje autoimmun sjukdom
  • ’leaky gut’ (läckande tarm) finns i varje autoimmun sjukdom och kommer före manifestation av sjukdomen
  • Gluten ökar läckande tarm

”There are actually 140 autoimmune diseases that we’ve identified, and the only scientifically agreed upon cause of autoimmune is gluten sensitivity. Now, there are other triggers for autoimmune disease. An infection can trigger an autoimmune disease. A vitamin deficiency can trigger an autoimmune disease, particularly vitamin D. But gluten tends to be kind of that central core hub that’s always present”

(Dr. Peter Osborne)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *