people, girl, woman

Detta måste alla kvinnor mitt-i-livet göra

Medelålders, trött och nedstämd? Det är precis då du måste lägga en till sak på din att-göra-lista.

Vilken sak?

Att ta hand om dig själv.

Du kanske tänker: jag hinner inte ens pinka under dagen, när ska jag ta hand om mig själv?

I medelålder har vi kvinnor så många måsten på oss. Det är därför vi är trötta och slutkörda. Och det är därför våra kroppar börjar fungera lite sämre, det är därför vi blir lite nedstämda – av alla krav som tynger ner oss. Krav från omvärlden, från nära och kära, och de tyngsta kraven – från oss själva.

Ovanpå detta läggs förändringar som kommer med ålder, från första åldrande tecken i kroppen och ansikte till förklimakteriet. Då blir det ännu tyngre för oss fysiskt och mentalt.

Samhället är delvis ansvarigt för vårt välmående. Det behövs strukturer som underlättar för kvinnor i våra många roller. Det måste finnas bättre sjukvård som förstår vad kvinnokroppen går genom och behöver i olika livets skede. Det bör inte skapas omöjliga förväntningar genom orealistisk porträttering av en kvinna i media och online.

Men en sak ligger på oss – vi måste ta hand om oss själva.

Jag menar inte manikur och botoxinjektioner för att se yngre ut (obs! det är inte fel att ta hand om vårt utseende om det får oss att må bättre). Jag menar att ta tid för oss själva, för att unna oss det som får oss att känna oss unga, levande, kraftfulla, glada, meningsfulla, nöjda, något som får oss att slappna av eller skratta eller sjunga, något – vad som helst som får oss att vilja leva och dela med oss av vårt ljus, värme och kärlek.  Något som ger oss möjlighet att inte bara serva och slita för att falla trött och tom i sängen i slutet av dagen. Utan ger oss möjlighet att njuta av livet.

girl, smiling, female

Varför är vi snällare mot andra än mot oss själva?

Hur många av oss gör något sådant på dagliga basis? På veckobasis? Ok, någon gång per månad? Ja, på sin höjd gör en genomsnittlig medelålders kvinna det någon gång per år. En kväll med tjejer, eller en biobesök med maken. Kanske någon promenad blir det. Men tillfällen är få. Vi låter oss inte ta dem. Vi ser hela tiden något som behöver göras i hemmet, på jobbet, för barn, för föräldrar, osv. och får dåligt samvete om vi unnar oss något som inte gör direkt nytta för någon annan. Det enda vi tillåter oss är att stoppa i oss något onyttigt (godis, chips, vin – fyll i med din last här) – det kallar vi för att ”unna” oss. Men även för det får vi dåligt samvete dagen efter, så det räknas definitivt inte.

Jordan B Peterson skriver att vi tar bättre hand om våra hundar än om oss själva. Detta tyder på att vi älskar våra husdjur mer än oss själva, antagligen för att vi nedvärderar oss och tycker att andra, även djur, är att föredra framför oss:

“… People appear to love their dogs, cats, ferrets and birds (and maybe even lizards) more than themselves. How horrible is that? How much shame must exist, for something like that to be true? What could it be about people that makes them prefer their pets to themselves?”

Detta självdestruktiva beteende, nedvärdering och låg självkänsla måste ta slut. Vi måste inse vårt eget värde:

”We deserve some respect. You deserve some respect. You are important to other people, as much as to yourself. You have some vital role to play in the unfolding destiny of the world. You are, therefore, morally obliged to take care of yourself. You should take care of, help and be good to yourself  the same way you would take care of, help and be good to someone you loved and valued. …Allow you some respect for your own Being…”

Vi måste ta hand om oss själva på samma sätt vi gör med andra:

”You must help a child become a virtuous, responsible, awake being, capable of full reciprocity – able to take care of himself and others, and to thrive while doing so. Why would you think it acceptable to do anything less for yourself?”

(från Jordan B Peterson 12 rules for life”)

Ta hand om dig för din dotter

Psykologerna säger att vi behöver minst 4 motivatorer för att implementera en förändring, t.ex., att införa en hälsosam vana i våra liv

Ett roligt och lärorikt exempel av hur att åstadkomma en beteendeförändring

Här är 4 anledningar varför vi måste ta hand om oss, särskilt när vi kommer in i medelålder (jag skriver nedanstående i ”du”-form så att det biter hårdare):

1. Gör det för din hälsa.

Att ta hand om dig  är avgörande för din hälsa och välmående idag och i framtiden. Om du är 40+, har du säkert börjat känna av vissa ålderstecken redan. Då är det verkligen dags att börja träna din kropp och hjärna, samt tänka på vad du stoppar i den (vilken mat, vilken information, vilken energi?). Du åldras i förtid, blir sjuk och tappar värdefulla levnadsår annars – hur kul är det?! (se ett separat inlägg om det här).

2. Gör det för att kunna njuta av livet.

Att ta hand om dig själv hjälper dig att fånga, leva, uppskatta och njuta av livet. Vet du vad som döende ångrar mest? Att de har arbetat för mycket, att de har levt livet enligt någon annans uppfattning om hur livet borde levas, och att de inte lät sig själv vara lycklig.

Från The top five regrets of the dying” av Bronnie Ware:

Regret 1: I wish I had a courage to live a life true to myself, not the life others expected of me

Regret 2: I wish I did not work this hard

Regret 3: I wish I had the courage to express my feelings

Regret 4: I wish I had stayed in touch with my friends

Regret 5: I wish that I had let myself be happier

Tror du att slit ska göra dig lycklig? Nej, du måste skapa tillfällen i livet då du känner dig lycklig, glad, levande. Du måste ge utrymme för dessa tillfälle att uppstå.

För detta behövs en stillhet ibland – att stanna av och inte göra något, låta tankarna komma och gå. Det kanske behövs en lugn pusselstund för att få en välbehövd andningspaus och vara i nuet, eller en promenad i naturen för att låta en stilla njutning och förundran svämma över dig. Ibland behövs en träff med vänner för att få skratta och prata om allt och intet eller dansa galet och känna dig 18 igen. Eller bus med barn istället för att arbeta extra på något jobbuppdrag eller plocka undan hemma. Eller så kanske behövs det ett svettigt träningspass för att ta ut dig ordentligt och tömma huvudet på all oro.

Du måste skapa utrymme och låta dig ta dessa tillfälle utan att ha dåligt samvete. Det är dessa ögonblick som gör livet underbart att leva och ger dig styrka, energi och viljan att göra livet underbart även för andra (se nästa punkt).

3. Gör det det för andra, särskilt dina nära och kära.

Du kan inte ge något positivt till andra när du är tom. Har du känt det, att när du är trött, är du känsligare, blir irriterad lättare, gråter mer och vill inte prata med någon? Hur villig är du att hjälpa en främling när du inte ens orkar lyfta blicken av tröttheten? Hur sannolikt är det att du lyser upp någons dag med ett leende om du torterar dig med att nedvärdera dig själv? Vi skrev om detta här och här kommer några påminnelse:

4. Gör det för din dotter.

Vill du verkligen att din dotter ska slita som du gör? Vill du att hon ska känna sig så nere och inte orka att se och ta åt sig allt det underbara livet har att erbjuda? Nej, det önskar du henne inte. Problemet är, att hon ska kopiera dig. Hon har inget val: genetik + inlärt beteende. Det är körd för henne OM du inte rycker upp dig och inser att du måste ta hand om dig själv. Jag skiter i om du tycker att du inte förtjänar det. Hon förtjänar det, så gör det för henne. Visa henne hur man gör, så att hon inte hamnar i samma spår. Än är det inte för sent. Lär henne inte genom att säga åt henne att ta hand om sig själv, utan genom att visa henne hur man gör. På köpet ska du få en välförtjänad vila, återhämtning och dig själv tillbaka.

”When I get up and work out, I’m working out just as much for my girls as I am for me, because I want them to see a mother who loves them dearly, who invests in them, but who also invests in herself. It’s just as much about letting them know as young women that it is okay to put yourself a little higher on your priority list” – Michelle Obama

Hur att hitta en plats för ett till måste i din att-göra-lista?

Så, nu är du motiverad. Men hur ska du kunna lägga till ”ta hand om mig själv” på din fullspäckad att-göra-lista?

1) Rensa att-göra-listan

Du måste börja med att rensa listan först. Hos Normpsykologen Lina Bodestad hittar du ett par övningar som kan hjälpa dig att göra det. Börja gärna med att analysera vems måste har du på din att göra lista i ”Duktiga flickors guide till att prioritera smartare, del 1” . Gå därefter till att lära dig lägga tid och energi på rätt saker i ”Duktiga flickors guide till att prioritera smartare, del 2”

2) Definiera vad ”ta hand om mig själv” betyder för dig

Vad betyder ”ta hand om mig själv” för dig? Vad behöver du för att må bra? Om du har svaret – underbart, då är det bara att se till att introducera/återintroducera det i din vardag. Kompromissa inte. Detta ska på din veckovisa att-göra lista. Och det ska utföras. Varje vecka. Obligatoriskt. Punkt slut.

Vet du inte vad du behöver för att må bra? Då kan du börja med små boostar av energi. Se övning ”Vad ger och tar min energi” här och prova introducera några positiva saker i din vardag. Se om du kan ta bort några energivampyrer (negativa människor, uppdrag, situationer) samtidigt.

Ett annat sätt är att analysera var obalansen är störst i ditt liv och försöka åtgärda detta. Konstatera hur du mår och känner dig idag och fråga dig själv: varför? Svaret kan ge dig insyn i vad som behöver åtgärdas och därmed hur du borde ta hand om dig själv (pssst, övning ”5 why’s” kan hjälpa dig med det. Övningen hittar du här). Till exempel:

  • Är det så att du är väldigt trött? Om ja, varför? Kanske du sover för lite – då kan detta vara det som behöver din uppmärksamhet just nu. För dig kan ”att ta hand om dig” betyda att få 7 timmar sömn per natt.
  • Har du för lite roligt och spännande i din vardag? Varför det? Är det för att det inte finns tid för det? Då kanske måste du kolla igen på din att göra lista (se steg ”rensa att-göra-listan”). Är det för att du inte orkar – då är vi tillbaka till sömnen. Är det för att du inte vet vad att göra? Då kanske behöver du några tips? Kika runt på nätet,  exempelvis på ävenflykter.se för inspiration och idéer.
3) Introducera det du behöver i din vardag

Om du har gjort steg 1) och 2) ovan, då har du redan börjat  ta hand om dig själv.

Fortsätt med det. Se till att introducera det du behöver i din vardag. Tveka inte och backa inte. Detta måste göras. Du är skyldig dig själv detta. Du får inte ta hand om dig sämre än du tar hand om allt och alla andra i ditt liv. Din hund förtjänar inte mer kärlek och omtanke från dig än du. Det handlar om självrespekt och självkänsla. Börja ta hand om dig själv, och du ska se vilka positiva effekter det ska ha på hela ditt liv.

horse, girl, tower

Min erfarenhet

När jag mådde som sämst, hjälpte följande mig:

  • Sömn. Sömn var det första behovet jag identifierade. Under flera år har jag inte sovit så bra. Först pga barn, sedan pga jobb, och till slut pga ångest. Detta började påverka mig kraftigt. Så mitt mål blev att försöka få åtminstone 6 timmar per natt. Stiga inte upp tidigare för att jobba lite extra. En gång per vecka låta mig själv somna tillsammans med barn – på det sättet fick jag både extra sömn, och massvis med kramar och kärlek. Att lyckas med sömn gav en positiv domino effekt på andra aspekter av mitt liv och välmående.
  • Träning. Utmaningen var att införa regelbunden träning och inte kompromissa bort den. Under hela mitt vuxna liv har jag varit en expert på att hitta orsaker för att inte träna – för trött, för mycket att göra, jag gör det imorgon, osv. Så lösningen på detta blev att lura mig in i att göra korta och lätta träningspass på 10-20 minuter varje eller varannan dag. Yoga blev den träningsformen som funkade för mig. Jag behövde inte gå någonstans, jag behövde inte byta om. Det var bara att glida ner på golvet och slå upp ”yoga” på Youtube. Med så få minuter, uppfattade jag det inte alls som träning men mådde mycket bättre efteråt ändå. Så, utan att märka det, började jag göra yoga regelbundet.
  • Strikta rutiner gällande jobb. Detta var avgörande för att lyckas med både sömn och träning, tja, allt egentligen. Mitt problem var att jag inte visste hur man inte arbetade hela tiden. Jag är uppvuxen i familj där alla arbetar tills de stupar. Men efter många år av en sådan ”livsstil” insåg jag att den var skadlig för mig och min omgivning. Så mitt mål blev att inte arbeta utanför arbetstid, annat än i väldigt sällsynta fall. Denna var den svåraste vana att införa, för att den krockade med hela min identitet. Att rensa min att-göra-lista och revidera mina prioriteter var något jag behövde göra för att lyckas med detta.
  • ”Injektioner” av positiv energi. För att få tillbaka min sanna jag, eller den jag som jag tycker om att vara men inte har varit på flera år – positiv, glad, lekfull, smådansande och sjungande till härliga oldies, behövde jag något som fyllde mig med positivitet. Efter en liten självanalys insåg jag att det var följande:
    • Bus med barn för att det fyllde mig med genuin glädje.
    • Vistelse i naturen för att det skänkte mig ett lugnt nöje, känslan av stilla lycka och förundran över naturens skönhet.
    • Tid med min man.
    • Umgänge med vänner.
    • Aktiviteter som gav mig en känsla av självförverkligande och egen utveckling.
    • Tacksamhet. En enkel rutin att säga tack i slutet av dagen.

När jag landade i förståelse att allt ovanstående var viktigt för mitt välmående, började jag arbeta för att få in det i min vardag. Reflektion blev till ett viktigt verktyg. En gång per vecka tar jag 20 minuter för att skriftligt reflektera över vad av ovanstående har implementerats under föregående vecka. Detta hjälpte mig att se en tydlig korrelation mellan hur jag tar hand om mig och hur jag mår. Det hjälpte mig också att se att när jag mår bra, så är jag en bättre mamma, hustru, väninna, ledare och kollega, – jag är en bättre jag som vill och kan mer.

Dessa anteckningar hjälper mig att inte sluta ta hand om mig själv. Utan dem, vore det mycket lättare för mig att fuska, att hoppa över, att övertala mig själv att allt detta är flum och coaching mambo-jambo. Men det räcker med att jag går genom anteckningarna för att se bevis på att det inte är det.

writing, write, person

Hur gör du? Hur tar du hand om dig själv? Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips i kommentarer nedan.

2 reaktioner på ”Detta måste alla kvinnor mitt-i-livet göra”

  1. Pingback: Så blir du av med negativa tankar om dig själv | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *