midlife shine

AIP Paleo: vad att äta istället för chips på en fredagskväll?

Ibland är man sugen på någon snack. Något att mumsa i sig, trots att man inte är hungrig. Nu när du inte får vräka i dig chips och ostbågar, vad finns det att äta då? Här kommer några supersmaskiga alternativ.

Grönkålschips

Åh gud, vad gott!!! Hela vår familj älskar dem. Så här gör du:

  1. Slå på ungen, 160 grader.
  2. Ta ett helt paket grönkål. Tvätta varje blad och torka på hushållspapper.
  3. Ta fram en plåt och täck det med bakplåtspapper.
  4. Riv alla grönkålsblad i mindre bitar (ca 5 cm i diameter) direkt på bakplåtspapper. Kasta bort stjälkarna
  5. Häll på 2 msk smält kokosolja och ¼ tsk salt. Det låter som för lite salt men tro mig, allt annat blir för mycket, vi har testat olika varianter. Rör om allt ordentligt så att alla blad smörjs med olja. (jag tar två skedar och vänder om allt flera gånger)
  6. Om du vill, kan du strö lite näringsjäst på för ostsmak, men det är inte ett måste. Chips är fantastiskt goda utan också.
  7. Stoppa i ugnen för ca 20 minuter. Ett tips: titta i ugnen då och då. Låt inte blad bli bruna. Ser du att några blad håller på att bli det, ta ut hela plåten och ta ut de torraste bladen. De är färdiga. Stoppa in resten tillbaka tills allt är krispigt och torrt (gärna fortfarande grönt).
  8. Njut!

Psst, om du ska spara chips för senare, låt de ligga på ett hushållspapper en stund. Stoppar du de i en plastpåse på en gång, kan bladen mjukna.

midlife shine
Lite väl torkad. Försök ta ut innan blad blir så bruna

Kommer du ihåg när jag berättade att enligt Wahls protokoll, ska man äta nästan 2 liter grönsaker per dag (se inlägget här)? Undrade du hur det är möjligt ens? Tänk så: ett grönkålspaket från ICA är vanligtvis 200 g stor. Och en skål grönkålschips försvinner på en gång i vårt hushåll. Dagens mål av svavel grönsaker uppfylld utan bekymmer.

Färdiga snacks

Det finns flera alternativ som du hittar i din lokala butik.

Vår favorit är renchips som vi köper på ICA Maxi.

midlife shine

Äpplechips/torkade äpplebitar är en annan favorit hos hela familjen. Crunchy som chips, och lite söta. Du hittar de i de flesta lokala butiker (t.ex., Konsum) och online (t.ex., Rawfoodshop)

Tigernötter hittar du hos Bodystore eller liknande online butiker. Ett utmärkt alternativ om du är fortfarande på AIP elimineringsfas och saknar nötter.

Oliver. Här måste du vara noga med att läsa ingredienser. De flesta innehåller icke AIP-godkända ingredienser. Denna har jag hittat på Konsum och tyckt om, helt AIP-vänlig.

midlife shine

Vill du ha ett glas gott vin med gott tilltugg? Prova ta skinka (t.ex., vindelrökt skinka eller Prosciutto crudo med tryffel – båda hittar du på ICA Maxi), färska äppelbitar, morotsbitar eller druvor vid sidan om.

Ha en trevlig helg!

1 reaktion på ”AIP Paleo: vad att äta istället för chips på en fredagskväll?”

  1. Pingback: AIP Paleo: ska familjen vara med? Hur att äta autoimmun kost när andra inte gör det? | Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *