midlife shine samtalsterapi och coaching

Så lyckas du med en livsstilsförändring

Medelålder kan vara en rätt tuff period för kvinnor fysiskt. Förutom att du är trött av evig sömnbrist och sönderstressad av allt ökande krav från jobbet och familjen, kommer förklimakteriet igång med vallningar, svajande nerver och emotioner och en hel bunt av otrevliga symtom. Du mår generellt sämre och känner av början på en nedåtgående fysisk förändring.

Enligt forskare är det avgörande för kvinnor i medelålder att börja träna, äta bättre, sova mer, stressa mindre, osv. för att upprätthålla hälsan och minska förklimakteriets symtom (se ett separat inlägg om det här). För de flesta av oss skulle det kräva en ordentlig livsstilsförändring.

Men hur ska du lyckas implementera något så stort och tungt i ditt redan proppfulla liv?? Bara ordet ”livsstilsförändring” gör dig mat…

Det handlar om baby steps. Och nya vanor. Mikrovanor.

Ett litet steg åt gången ska du utveckla en ny vana. Och sedan en till.  Och en till.

Du kanske har provat att införa nya vanor och ändra din livsstil förr men misslyckades. Det betyder inte att det är något fel på dig eller att du inte kan förändras. Det bara betyder att tekniken du använde inte passade dig. Väldigt många försöker tvinga sig till en livsstilsförändring: att tvinga sig själv att träna trots att man är utmattad efter jobbet, att tvinga sig själv att äta selleri istället för godis. Men dessa metoder funkar inte. Man kan inte åstadkomma en hållbar förändring genom att utföra våld på sig själv.

Nyckeln till en framgångsrik livsstilsförändring är att införa små enkla rutiner som du vill och kan göra, som passar i din vardag, och som får dig att må bra. Dessa mikrorutiner utvecklas snabbt till bestående vanor som växer organiskt och blir allt fler. Så säger beteendeförändrings mästare och författare bakom ”Tiny Habits” Dr.  BJ Fogg. I nedanstående text utgår vi ifrån hans teknik och fyller på med forskningsbaserade fakta och användbara tips från andra coaches när det behövs. Du kan se hela referenslista i slutet av kursen.

”Du förändras bäst genom att må bra, inte genom att må dåligt”  (BJ Fogg, Tiny Habits)

Är du fortfarande skeptisk? Prova och se om denna teknik passar dig. Du har ingenting att förlora och massor att vinna om den funkar för dig. Jag lovar att vi ska ta det varsamt, i små steg och ska fira varje liten framgång.

Ta vår gratis kurs ”Så lyckas du med en livsstilsförändring” genom att klicka här. I kursen får du en lista av alla små steg du behöver ta med tillhörande korta uppdrag. Gör inte alla på en gång, utan ta ett avsnitt och ett uppdrag i taget när du har tid och ork. Behöver du pepp från andra, skriv gärna i kommentarer nedan eller i Forumet. Vi finns här för dig!

”För att skapa framgångsrika vanor och ändra ditt beteende, ska du göra tre saker: Sluta döma dig själv, Ta dina mål och bryta ner dem i små beteende, Se misstag som upptäckter och använda dem för att gå vidare.BJ Fogg, Tiny Habits

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *