midlife shine

Vecka 3 på AIP Paleo: känner mig såååååå trött

Dagen efter min glada och optimistiska analys av första 15 dagar på AIP i ett föregående inlägg, sänkte sig ett moln av trötthet över mig. Gud, vad jag var trött! På ren viljestyrka gjorde jag det jag behövde, men ingenting mer. Ville bara ligga och sova i EN HEL VECKA.

Jag begrep ingenting först. Jag följde AIP, jag har inte introducerat någon ny mat och har inte fuskat. Varför mådde jag så mycket sämre plötsligt?

Jag gick på nätet och självdiagnostiserade en toxisk chock. Yes, min vän. Nu är jag inte bara en guru i köket, jag är en doktor också.

Enligt allvetande Google, börjar överflödiga och skadliga bakterier löpa amok och dö när man utsätter de för en plötslig dietförändring. Die-off effekten heter det.

Mina tarmbakterier har i åratal njutit av godis, kakor och bakelser, bröd, böner och ägg i stora mängder, goda ostar och vin, litervis med yoghurt, säckar av potatis, allt som var kryddstarkt eller liknade pizza. Och nu plötsligt var det stopp för allt det roliga. Inte svårt att förstå varför de blev upprörda och började släppa toxiner i ett försök att uppmärksamma mig: ”Hej! Vi behöver godsaker här!!!!”

Google sade till mig att detta fortsätts vanligtvis i 5-7 dagar.

Idag är dag 7 av detta toxiska tillstånd och jag är nästan tillbaka till min vanliga jag. Jag har ingen aning om detta betyder att alla mina dåliga bakterier är döda och min tarm är frisk och nöjd. Egentligen misstänker jag att jag mår bättre för att jag återupplivade en bataljon av dåliga bakterier genom att fullproppa mig med socker igår (AIP pannkakor med lönnsyrap).

Google varnar mig att andra symtom som man kan uppleva i början av AIP är:

  • Förstoppning (check)
  • Låg blodsocker och trötthet (check)
  • Sömnproblem och ångest (nej)
  • Ökad matkänslighet (åh herre gud, nej snälla, jag vill ju börja återintroducera, inte exkludera igen!)

Trevligt, trevligt….

Lösning på ovanstående? Äta mer, särskilt mer grönsaker, och äta oftare säger AIP Community till mig. Hmmm, ååååok. Lite svårt med tanke på symtom 1 ovan, men men…

plumber, frog, loo

Jag kan dock stolt berätta att även i mitt trötta tillstånd har jag inte givit upp AIP utan fortsatt med det. Jag har följt några recept och har till och med börjat kasta ihop några enkla maträtter själv. Inte allt är succe, men inga stora fiasko som förr hellre.

Här är några utvalda recept som jag tyckte mest om:

AIP Pankakor från Michele Spring.Du hittar hennes recept här. Kom bara ihåg att amerkansk kopp är 2,4 dl. Psst, även barn har godkännt dessa!

midlife shine

Honungskyckling – en till recept från Michele Spring, denna gång från The Paleo & AIP Freezer Meals Book. Jag tror hon älskar socker så hon stoppar det i alla möjliga recept. Men det blir såååå gott!

Äppelkyckling – också en recept från Michele Spring och samma bok The Paleo & AIP Freezer Meals Book. Receptet kan jag tyvärr inte återge pga copyright men boken hittar du här för 14.99 dollars.

midlife shine

Färgglad gryta med gömd organkött – jag kastar ihop allt färgglatt jag har, och steker tillsammans med köttfärs och lite nötlever. Lever låter äckligt, men smakar faktiskt bra när tillagad med så många smaskiga ingredienser. På bilden nedan gjorde jag så: steka lök och vitlök i baconfett (sparat från en föregående dag. Ja, jag sparar fett nu…). Skär lever i små-små bitar, lägg till i stekpanna. Lägg till köttfärs och krydda med ingefära, lökpulver, vitlökspulver och havssalt. Ta allt ut och lägg på en tallrik. I rester av baconfett, stek småhackade rödbeta, sötpotatis, och grönkål. När grönsaker håller på att bli färdiga, lägg tillbaka köttet och rör om.

midlife shine

Jag har också börjat experimentera med att äta fisk på ett nytt sätt. Jag provade Sarah Ballantynes lax med örtkryddad ister. Det var äckligt men man var mätt superlänge. Jag har också provat äta rökt fisk med grönsaker istället för sedvanliga potatis eller bröd. Jag har också stekt musslor med vitlök och kryddor (havssalt, ingefära, lökpulver). De gick också bra in med rucola och citron (har ingen aning hur man äter de i vanliga fall).

midlife shine
Jag har varit på Fiskeboa på jakt efter färsk fisk

Dessutom fortsätter jag mina experiment med smoothies och barnen hänger med, viket är kul.

midlife shine

Enligt AIP protokollet ska man också satsa på socialt nätverk, fysisk aktivitet, att vara ute och att ta hand om sig själv. Lillan var hemma så vi gick ut varje dag och lekte i snön. Annars så blev det denna vecka mycket vila och läsning – precis det som behövdes.

Nu hoppas jag att alla dumma och/eller överflödiga bakterier  i min mage är döda, så att jag kan börja må bra igen. Det är min sista vecka på AIP, och mår jag stabilt bra, ska jag börja återintroducera mat. Håller tummarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *