Min AIP diet och livsstil fortsätts. Jag är på månad 3 nu. Det har inte blivit tråkigt än. Tvärtom, det fortsätter vara kul att leta fram nya måltider, grönsaker och rotfrukter. Hela familjen involveras mer och mer utan att jag ber om det.
Igår valde maken frivilligt att äta sötpotatislinguini (långa smala remsor av sötpotatis som du steker försiktigt i kokosolja i 10 minuter) med mig istället för spaghetti till AIP köttfärssås. Idag köpte han dadlar istället för choklad åt sig själv. Barn har börjat testa nya grönsaker och måltider. Hela familjen räknar gärna färger på sina tallrikar vid middag och försöker maximera antalet.
Varje söndagsmorgon sätter jag mig och planerar meny för kommande vecka. Jag utgår ifrån Paleo Approach Cookbook, The Wahls protocol, Paleo & AIP Freezer Meals samt nätet (surfar efter det jag är sugen på just då).
Vissa recept blir en fullständig fiasko, vissa passar enbart vuxna, men vissa blir omedelbart till favoriter (se några här). Här kommer 4 recept som jag verkligen tyckte om.
Honey Chicken Dippers
Detta recept kommer från Grazed & Enthused. Det tar 5 minuter att förbereda, 8 minuter att laga och räcker till 2 vuxna och 2 små barn.
Ingredienser:
- 500 gr benfria kyckliglår (funkar med vilka kycklingbitar som helst. Skär de bara i mindre bitar
- 2 msk honung
- 3 msk kokosmjöl
- 2 msk arrowroot mjöl
- ½ tsk havssalt
- ¼ tsk lökpulver
- ¼ tsk vitlökpulver
- Kokosolja för att steka
Så här gör du:
- I en skål, mixa kycklingbitar och honung så att alla bitar är täckta av honung
- I en annan skål, mixa ihop kokosmjöl, arrowroot mjöl, salt, vitlökspulver och lökpulver
- Häll blandningen på kycklingbitar or rör om försiktigt så att varje bit är täckt
- Smält kokosolja i en stekpanna på en medelhög värme
- Lägg in kycklingbitar, och stek 3-4 minuter på varje sida eller tills bitarna är genomstekta och gyllenbruna. Minska värme om honung börjar bli bränt.
- Ät som de med en god sallad eller doppa i någon AIP-vänlig sås (t.ex., ananas sås, se här)
Pulled pork
Receptet är superenkel och köttet kan användas i soppor och i sallader. OBS! Tillagning tar 2-3 timmar, så gör det på förhand.
Ingredienser:
- 1,5 kg bog
- 3 skivor bacon
- 1 msk havssalt
Så här gör du:
- Salta köttet och lägg det i en djup stekpanna/traktörpanna. Lägg baconskivor på den.
- Täck över med ett lock och tillaga på svag värme i 2-3 timmar.
- När tillagat, ta ut och dra isär med två gafflar.
- Portionera i små påsar (en handfull räcker för en skål soppa) och frys för senare.
En färsk sallad på pulled pork
Detta recept räcker för 1 person. Tina en portionspåse kött (se ovan) och blanda ihop med grönsaker och rotfrukter som du tycker om. Vi brukar lägga till en handfull av rucola och en till av machsallad, en riven färsk rödbeta, en riven morot, gräslök (klipper med sax) och lite kapris. Det blir supergott och mättande. Obs, jag har inte testat det på barn än pga för många olika ingredienser
Morotssoppa
Detta recept kommer från AIP Paleo Soup Meal Prep. En favorit hos hela familjen som vi gärna kombinerar med pulled pork (se ovan), stekt bacon eller köttbullar (gärna med gömd organkött).
Du behöver:
- 1 msk kokosolja
- 1 gul lök, skuren i små bitar
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk riven färsk ingefära (eller 1 tsk pulver)
- ca 700 g morötter, skalade och och grovt skurna
- 7,5 dl benbuljong
- 2,5 dl kokosmjölk
- lite havssalt
Så här gör du:
- Smält kokosolja i en kastrull. Lägg in lök, vitlök och ingefära och stek för 10 minuter, rör om då och då.
- Lägg till morötter och buljong, koka upp och sänk värme till medelhög. Lägg på locket och koka i 30 minuter.
- När morötter är kokade, häll in kokosmjölk och en nypa salt.
- Mixa allt med stavmixer
- Servera på en gång eller frys i portionspåsar för senare. Det är väldigt bekvämt att kunna ta ut en soppa från frysen när man inte hinner eller orkar laga mat.
Tonfisk wraps
Ett annat utmärkt lunchalternativ kommer från Paleo Approach Cookbook. (obs! Ej testat på barn än).
För en person räcker följande:
- 1 burk tonfisk (häll av vattnet)
- ½ avokado (skalad och skuren i små bitar)
- En stjälk selleri (skuren i små bitar)
- 2 tsk kapris
- 2 msk rödlök (finskuren)
- 1 msk färsk citronjuice
- En nypa gurkmeja (pulver)
- En nypa salt
- 3 stora salladsblad för wraps
Så här gör du:
- Mixa tonfisken med alla ingredienser utom salladsblad i en skål.
- Skölj och torka salladsblad. Skär av baksidan på stjälken (den tjocka delen) försiktigt utan att göra håll i bladet. Detta behövs annars böjs inte bladet.
- Fyll varje blad med blandningen och rulla ihop.