Världens godaste kycklingbuljong

Här får du ett recept för en kycklingbuljong som du kan använda som den är eller som bas för en mängd olika soppor. Hela vår familj älskar den. Passar dig som äter autoimmun och antiinflammatorisk kost som AIP or Paleo.

Grundreceptet kommer från autoimmun kämpe, utbildare och inspiratör Eileen Laird, en skapare bakom Phoenix Helix – en hemsida och en podcast. Besök https://www.phoenixhelix.com/ och lyssna på Phoenix Helix podcast för att lära dig mer om autoimmuna sjukdomar och vad du kan göra för att må bättre (på engelska).

Den godaste kycklingbuljongen i världen

Här får du ett recept för en kycklingbuljong som du kan använda som den är eller som en bas för en mängd olika soppor. Passar dig som äter autoimmun och antiinflammatorisk kost som AIP or Paleo.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 8 timmar
Efterbehandling 20 minuter
Total tid 8 timmar 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 10

Equipment

  • 1 stor kastrull
  • 1 durkslag
  • 1 stor kastrull till eller en stor skål

Ingredienser
  

  • 1 st hel kyckling
  • 2 st gula lökar (skalade och klyftade)
  • 6 st selleri (delade)
  • 6 st morötter (skalade och delade)
  • 6 st vitlöksklyftor (skalade)
  • 10 cm ingefära (skladade, delade)
  • 2 tbsp havssalt
  • 1 tbsp äppelcidervinäger
  • 4 tbsp kokosolja

Instruktioner
 

  • Lägg allt i en stor kastrull. Fyll på med vatten till toppen. Lägg locket på och koka upp.
  • Sänk värme till låg (på min spis sänker jag från 9 till 2). Koka i 8 timmar på låg värme.
  • Ta ut kycklingen från kastrullen och lägg på en tallrik att svalna. Under tiden, sila soppa genom durkslag (jag sätter durkslag på en stor skål, häller över buljongen dit, sedan flyttar durkslaget tillbaka till kastrullen så att mer buljong hinner rinna av från grönsaker innan jag kasserar dem). Kasta grönsaker när de har runnit av.
  • När kycklingen har svalnat, separera köttet från ben. Lägg köttet tillbaka i kastrullen (eller i en annan skål, beroende på vad du tänker göra med buljongen i nästa steg), kasta benen.
  • Nu är din buljong färdig. Drick den som den är (supergott!) eller använd som bas för någon soppa (se två exempel nedan). Jag brukar separera buljongen och köttet i 2-3 lika stora delar, då kan jag göra 2-3 olika soppor istället för att äta en och samma hela vecka (är det för lite buljong, fyll på med lite vatten)
  • Soppa 1: Morot- och broccolisoppa. Om du inte har gjort än, lägg köttet tillbaka i kastrullen med buljongen. Skala och skiva tunt 5-6 stora morötter (använd en smal kniv på mixern då går det snabbt). Lägg in i kastrullen och koka upp. Under tiden skär broccoli (ca 500 gr frysta buketter eller 1-2 färska broccoli med stam och allt) i små bitar. Lägg in i kastrullen. Låt koka på medelvärme i 10 min. Servera
  • Soppa 2: Somrig kycklingsoppa. För denna behöver du avokado, färsk gräslök, persilja och dill. Hur mycket beror på hur många personer ska äta. Det ska vara mycket så att var och en kan fylla hela sin sopptallrik med grönt. Skär avokado, gräslök, dill och persilja och lägg upp på ett stort fat. Servera buljong med mycket kyckling direkt i tallrikar. Varje person får fylla på med så mycket grönsaker som önskas. Det blir en väldigt fräsch och god smak (se bild nedan)

Anteckning

Keyword AIP, buljong, kyckling, soppa

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating