Vad väljer du för resten av ditt liv: förfall eller utveckling?

Har du passerat 30? Grattis, du har kommit in i ditt livs andra kapitel som varar från 30 till 60 och kallas för medelålder.

Det är i denna period som din kropp och utseende börjar genomgå en oåterkallelig process som heter åldrande. Du kanske rättar mig med att påpeka att åldrande påbörjas dagen då du är född. Ja, ok, smarty pants, men om du inte är Benjamin Button, märker du inte den före du har kommit in i medelålder.

Så spänn fast dig och förberedd dig att gå genom följande fysiska och mentala förändringar under nästa 30 år.

Detta händer med kvinnor i medelålder

Enligt experter i tidningen Hälsoliv ska följande hända oss:

  • kvinnliga könshormonerna är förprogrammerade att börja dala mellan 40- och 50- årsdagen. Ägglossningen hoppar över oftare och därmed får man brist på progesteron, då blir vi östrogendominanta. Man reagerar genom viktuppgång, man sväller, man kan få hormonell migrän. Förklimakteriet är trasselfasen, den varar i 10-12 år. Östrogenet är hoppigt och på väg neråt. Det drar ner må bra-hormonet serotonin – vilket gör oss mer känsliga. Vi sover sämre, vi gråter lättare.
  • grundmetabolismen sakta minskar, och man lägger på sig några kilon trots att man kanske både tränar och äter sunt
  • cellförnyelse går långsammare
  • stresskänslighet kan öka
  • utseende förändras och man får rynkor
  • lusten kan minska eller försvinna
  • sömnen blir känsligare, magen krångligare och lederna gnisslar.

En superdeprimerande artikel som heter något vilseledande ”40 incredible ways your body changes after 40”  berättar för oss att vi ska också få:

  • grå hår och tunnare hår
    • sämre hörsel och sämre syn
    • även vår larynx – röstlåda – ska genomgå en förändring
    • svårare att svälja pga. svagare muskulatur och neurosensoriska förändringar
    • ryggproblem
    • sämre tandhälsa pga. sämre tandkött
    • lägre bendensitet, och därmed blir kortare och får större risk att bryta ben
    • vi ska tappa muskler
    • de flesta organen ska börja fungera sämre, från lever till mag- och tarmkanalen, till hjärnan

Vill man bli ännu mer deprimerad, kan man kika på 1177 ”så åldras kroppen”

Wow, ok. Plötsligt blir det väldigt tydligt varför många tror att det är bara utför från och med medelålder. Det onekligen låter så.

Och det kan det vara.

Om vi låter det.

Det är upp till oss

Ja, jag har just lagt allt ansvar på oss. Vi kan faktiskt välja att göra något åt det och inte låta medelålder och resten av livet kännetecknas av kroppens och hjärnans förfall.

Vi kan:

  • få bättre kropp än när vi var yngre samt reversera vissa ålderstecken
  • få skarpare hjärna
  • bli mer intresserade och intressanta
  • få ett roligare och mer fulländat liv på köpet.

Tror du inte mig? Allt detta är vetenskapligt bevisat.

Du kan få bättre kropp i medelålder än när du var 20

Kroppen och utseende ska onekligen förändras, men det behöver inte vara negativt. Är du medveten om att i medelålder vi kan få bättre fysik än vi någonsin haft?

Är du som jag och har aldrig riktigt tränat? Kroppen har fungerat och krävt inget särskilt underhåll. Vid medelålder börjar det komma första signaler om att kroppens funktionalitet förändras. Du kanske börjar känna av vissa kroppsdelar på morgonen, något börjar krångla. Då är det en perfekt tidpunkt att börja träna. På det sättet, trots att du åldras, ska din kropp bli bättre och starkare för varje år (jämfört med åren då du inte har tagit hand om den). Tänk vad härligt det är att plötslig se en muskel på din arm om du har aldrig haft en. Eller kunna springa upp i en trappa utan att bli andfådd när du har alltid tidigare blivit det. Eller plötsligt kunna svänga höfter i takt med musiken, när du hela livet trott att du inte kunde dansa.

Här kan du får lite inspiration: 11 People Who Got into the Best Shape of Their Lives After 50

Forskningsstudier visar att träning saktar ner åldrande, och kan även reversera vissa åldrande tecken, som högt blodtryck och hög hjärtfrekvens, samt neurologiska och psykologiska förändringar. Exempelvis, uthållighetsträning (långa pass av kontinuerligt arbete) kan hjälpa med metabolism, blodsocker, kolesterol, sömn, humör, depression, ångest, och minne.

Träning skyddar mot sjukdomar och hjälper att motverka åldrande, dvs fördröja och lindra effekter av det naturliga åldrandet. Snabba promenader och aerobisk träning kan hjälpa att förebygga Alzheimers.  Styrketräning hjälper kvinnor med klimakteriebesvär, samt att bibehålla sin styrka och rörlighetsförmåga. Träning under medelåldern (50-65 års ålder) är särskilt viktigt för ett hälsosamt åldrande bland kvinnor, oavsett vilka motionsvanor man har haft tidigare i livet.

Vi kan i allra högsta grad påverka hur kroppen åldras och det finns ett ändlöst antal resurser på nätet (t.ex., Träning 40+), i bokhyllor (t.ex., Leva livet: hälsa, mat & välmående för andra halvan av livet), tidningsställ (t.ex., MåBra, Hälsoliv) och i varenda gym att hjälpa oss med det.

running
Image by Melk Hagelslag from Pixabay

Din hjärna kan bli skarpare

Samma gäller hjärnan. Forskare har bevisat att hjärnan fortsätter utvecklas under medelålder och kan bli skarpare om du stimulerar den, fostrar den och förbättrar din kognitiva reserv varje dag.

Så, vad kan man lära sig när man är mitt-i-livet? Vad som helst! Varför begränsa sig? Varför inte prova lära sig kinesiska (det påstås att det går att göra på 6 månader)? Göra krukor? Ta fina bilder? Grejen är att man behöver inte ens gå en kurs eller betala massor med pengar för kunskapen. Allt finns på internet. I Khan Academy han du fila på dina kunskaper inom vetenskap, allt från matte till fysik, astronomi, och geometri. Harvard och flera andra universitet lägger ut flera kurser online helt utan extra kostnad. På Youtube hittar du fantastiska videos som lär dig allt från hur att använda kompass, till att göra en eskimo sväng. Webben är fylld med tematiska bloggar där du kan lära dig mer om trädgårdsodlingar och piano. Vill du lära dig ett nytt språk? Varsågod, lyssna på en podcast eller låna en språkkurs på biblioteket. Pinterest är fylld av smarta tips, om du vill lära dig pyssel, inredning eller mode. LinkedIn och Instagram är fyllda till bristningsgränsen med management kunskap, råd för självutveckling och coaching. Vi lever i en tid av överflöd, och i den delen av världen där vi har förmån att kunna nyttja denna överflöd. Vilken slöseri vore det att inte försöka.

Mitt favorit råd kommer från en litterär karaktär – Erast Fandorin – en privatdetektiv från 1800-talets Ryssland. Fandorin var fast besluten om att fortsätta utvecklas med ålder. För varje år satte han två mål: ett för kroppen, och ett för hjärnan. Till exempel, lära sig en kampsport (kroppen) och lära sig ett nytt språk (hjärnan). På det sättet blev han bättre kroppsligt och mentalt för varje år som gick. Vilken underbart inspirerande sätt att åldras – att se år som trappa som leder uppåt, till en bättre själv.  Inte neråt, till förfall och irrelevansen, som de flesta tror att åldrande gör.

Du kan bli mer intressant och ha det roligare

Ett annat sätt att utveckla hjärna och dig själv är att engagera dig i något nytt, utveckla intresse, hobby eller sidoprojekt. Nu, i medelålder, kanske för första gången i ditt liv har du ekonomi för att göra det. Barnen är kanske lite större och du kan egna tid åt egna intresse. Har du inga egna intresse? Välkommen till klubben! Väldigt få kvinnor har. Vi låter inte oss själva att utveckla dem, för att vi låter alla andras intresse gå före, och får dåligt samvete om vi ens tänker göra något egoistisk. Så vi går och diskar i stället. Eller städar i barnens rum. Vi hittar något, ett påhittat måste som tar vår energi och som kunde gärna vänta eller göras av någon annan.

Men nu, när du nådde medelålder och blivit klok och erfaren, är det dags att inse att du måste, absolut MÅSTE lägga tid på dig själv. Inte all tid. Bara lite tid. Denna andningspaus ska ge dig en möjlighet att vara ännu bättre mamma, hustru, dotter, chef, medarbetare, vän och viktigast av allt – bättre dig själv (vi har redan diskuterat detta här).

Det behöver inte vara superavancerade intresse. Du kanske kan bli en bastare och lära dig hur man knyter björkris. Eller gå med orienteringsklubben. Eller så kanske väljer du att göra något meditativt och avslappnande med händer som virkning eller träsnideri. Du behöver inte bli bra på det. Det räcker att du lär dig, säger forskare. Det är bra för din hjärna, och för din själ och definitivt motverkar förtidigt åldrande och låter dig ha kul.

Foto från Pinterest

Sammanfattning

Ja, vi blir äldre. Denna insikt slår oss ordentligt och för första gången i medelålder. Kanske för att vi fyller ett jämnt och högt tal, eller ser egen spegelbild utan att känna igen den, eller vaknar morgon efter morgon lika trötta som vi var när vi lade oss.   

Men att bli äldre behöver inte innebära förfall, irrelevans för omgivning och slut på allt det roliga. Ja, kanske det var så för någon generation sedan. Och det kanske är så i vissa andra länder fortfarande. Men i dagens Sverige, har de flesta av oss en förmån att kunna ändra på det.

Vi kan välja att se på levnadsår som en trappa som leder uppåt till en bättre själv. Vi kan påverka hur vår kropp mår, hur snabb vår hjärna är och hur roligt, meningsfullt och bra vi har det. Det är det medelålderskris påminner oss om. Den är en väckarklocka. En uppmuntran att ta kontroll över egen kropp, hjärna och liv.

Det är upp till oss hur vi ska ha det framöver.

Så, vart ska du, upp eller ner?

stairs, stone, gradually

2 reaktioner på ”Vad väljer du för resten av ditt liv: förfall eller utveckling?”

  1. Pingback: Så lyckas du med en livsstilsförändring | Midlife SHINE

  2. Pingback: Detta måste alla kvinnor mitt-i-livet göra - Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *