egg, smiling, happy

Första återintroduktion efter 30 dagar på AIP Paleo: misslyckande

Idag skulle jag återintroducera äggula. Jag har aldrig haft problem med ägg och var helt säkert att det skulle gå bra. Anledningen varför jag valde ägg var för att det är ett näringsrikt och enkelt frukostalternativ.

easter, easter eggs, funny

Så jag gjorde som Dr. Sarah Ballantyne rekommenderar: valde en vanlig dag, efter en god nattsömn. Efter en AIP frukost tog jag en halvtesked av äggulan. Efter det skulle jag vänta 15 minuter och känna efter. Därefter ta en tesked och vänta 15 minuter till. Därefter ta resten av äggulan (1,5 tesked) och känna efter. Efter 2-3 timmar skulle jag kunna ta en normal portion och vänta i 5-7 dagar. Om jag inte får några symtom, då kan denna mat återintroduceras i min kost.  

hourglass, time, hours

Direkt efter första halvteskeden, fick jag kraftig smärta i båda händer. Då jag var så sugen på att återgå till vanlig kost och säker på att det skulle gå bra med ägg, ignorerade jag smärtan, och sade till mig själv att det måste bero på något annat.  Så jag tog en hel tesked av äggulan efter 15 minuter. Då fick jag plötsligt och starkt huvudvärk. Så snart som jag bestämde mig att rationalisera bort det, började mitt ansikte och hals klia.

Då kunde jag inte ignorera det längre och avbröt återintroduktionen…

WTF?! Varför blev jag plötslig känslig mot äggula?! Placebo effekt? Eller var det på riktigt?

Jag läste att man kan tappa oral tolerans efter AIP. AIP orsakar inte det, utan avslöjar enligt Dr. Kharrazian (du kan lyssna på en podcast med honom här). Om man har någon inflammatorisk sjukdom, betyder det att kroppen har redan tappat toleransen mot någon mat. Har man problem med att tolerera en matvara, har man större risk att utveckla intoleransen till fler. När man exkluderar mat som är dålig för din hälsa, så producerar inte mastceller histamin på samma sätt som de brukade när du konsumerade inflammatorisk mat. Så snart som du återintroducerar något, så går dina mastceller bananas och släpper ut massor med histamin, och därför får du en stark reaktion:

Mast cells are immune cells that release histamine in response to intolerant foods. With chronic inflammation, they are releasing histamine regularly. During the elimination phase of the AIP, they stop being stimulated to release histamine as often and they can become quite large. Then, when you test a food during reintroductions, the histamine release is much bigger, and the inflammation feels more acute. This can make people feel like their symptoms are getting worse. That’s not true. This acute response is intentional – it allows you to clearly identify specific food intolerances and personalize your diet accordingly. (från en intervju med Dr. Datis Kharrazian)

Så vad innebär det för mig? Jag har aldrig ens misstänkt någon matintolerans. Det var uppenbarligen fel, för att jag har haft ont i magen hela mitt vuxna liv, ont som försvann när jag exkluderade non-AIP mat ur min kost. Men hur som helst. Jag misstänkte ingen matintolerans, och nu reagerar jag på den vanligaste av matvaror? Den första i steg 1?! Hur ska jag ens kunna ta mig till efterlängtade yoghurt i steg 3 eller ost i steg 4?

rat, mouse, cheese

Ok, jag kanske inte behöver flippa ur än. Ju mer läkning man gör (ju fler veckor på AIP), desto mer man kan återintroducera, säger de. Jag väntar några dagar och provar återintroducera något annat. Håller tummarna!

Under tiden ska jag läsa vad Dr. Sarah Ballantyne säger om oral intolerans och AIP här

3 reaktioner på ”Första återintroduktion efter 30 dagar på AIP Paleo: misslyckande”

  1. Pingback: Vecka 5 av AIP Paleo: Lärdomar, insikter och nya bakelse | Midlife SHINE

  2. Pingback: AIP Paleo återintroduktion: Plötslig vrede av ... ärtor... WTF?! | Midlife SHINE

  3. Pingback: Vecka 6 AIP Paleo: massor med goda AIP recept - Midlife SHINE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *